niemieckie ubezpieczenie zdrowotne dla Polaka

• Autor wątku Autor wątku piotr751
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr751

Użytkownik
Odpowiedzi
96
Choruję na nieuleczalną dotąd chorobę, na którą teraz wynaleziono lek. Lek ten jest już dostępny i refundowany w USA, w ciągu 1-2 miesięcy będzie dostępny i refundowany we Francji i w Niemczech. Leczenie ma być tam refundowane w ramach ubezpieczenia zdrowotnego. Koszt leku i rocznej kuracji to 700 tyś. dolarów. W Polsce nie dożyję leczenia, bo zanim lek zostanie zatwierdzony do listy leków miną lata, a o refundacji można tylko pomarzyć.
Jestem osobą leżącą i nie mogę nagle przeprowadzić się do Niemiec. Czy jest inny sposób by uzyskać niemieckie ubezpieczenie zdrowotne. Mam znajomego Niemca w Niemczech, który ma firmę. Czy gdyby niemiecka firma zatrudniła mnie do pracy np. online i gdyby poświadczyli że czasami u nich mieszkam, to czy miałbym niemieckie ubezpieczenie zdrowotne i szansę na refundację tak drogiego leczenia ratującego życie ?
Bardzo proszę o pomoc. Jestem już w bardzo ciężkim stanie i raczej nie dożyję leczenia z nfz.
Piotr

Obawiam sie niestety, ze to tak nie przejdzie, bo w takich sytuacjach obowiazuje rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego nr 883/2004
TEKST skonsolidowany: 32004R0883 — PL — 01.01.2014
ktore mowi w art. 11 ust. 3, ze
osoba wykonująca w Państwie Członkowskim pracę najemną lub pracę na własny rachunek podlega ustawodawstwu tego Państwa Członkowskiego;
pracujac w Polsce (miejsce wykonywania pracy) podlegasz ustawodastwu tego (=polskiego) panstwa.
Wyjatkiem jest oddelegowanie tymczasowe do innego panstwa , ale tu obowiazuje maks. okres 24 miesiecy i musialbys miec najpierw meldunek w Niemczech.
Przy tak wysokich kosztach leczenia niemiecka Kasa Chorych na pewno dokladnie by sie temu wszyskiemu przygladnela i zweryfikowala.
Ale nie jestem specjalista od spraw ubezpieczen spolecznych.
Zycze mimo wszystko powodzenia i uzyskania szansy na leczenie!

Powrót