Niemiła obsługa i wprowadzanie w błąd

• Autor wątku Autor wątku Bolivie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bolivie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Chciałam przesłać paczkę z Polski do Anglii, zamowiłam kuriera przez stronę internetową. Po pierwsze informacje na stronie odnośnie odbioru paczki nie są jednoznaczne, w skutek czego okazało się, że kurier był odebrać przesyłkę dzień wcześniej. Osoba, która miała wydać paczkę kurierowi nie słyszała, żeby ktoś po nią przyjechał. Napisałam do tej firmy i dostałam wiadomość, że można sobie zadzwonić bezpośrednio do firmy kurierskiej, żeby dowiedzieć się, kiedy był kurier. Pan, z którym pisalam maile sam zadecydował, że jutro kurier jeszcze raz przyjedzie po paczkę. Tylko chyba nie zdaje sobie sprawy, że ludzie nie siedzą dniami w domu czekając na kurierów. Bezpośrednio z firmą kurierską nie można się skontaktować, żeby wyjaśnić sytuację z odbiorem przesyłki.
W tej sytuacji chciałam zrezygnować z tej całej przesyłki. Reakcja osoby korespondującej to cyt. "Chyba jest pani śmieszna". Już nie chodzi mi o zwrot pieniędzy, ale postawę osoby z firmy wysyłkowej (dodatkowo maile bez żadnych zwrotów grzecznościowych). Czy da się cokolwiek zrobić w takiej sytuacji?
Mam nadzieję, że podałam jasne informacje. Będę wdzięczna za pomoc.

Bolivie napisał:
ludzie nie siedzą dniami w domu czekając na kurierów
Z drugiej strony, Kurier nie czeka dniami pod Twoim domem czekając na Ciebie.
Bolivie napisał:
Po pierwsze informacje na stronie odnośnie odbioru paczki nie są jednoznaczne
Więc po co zamawiałaś skoro nie byłaś pewna ?
Bolivie napisał:
Czy da się cokolwiek zrobić w takiej sytuacji?
Co masz dokładnie na myśli ?

Ja wiem, że kurier nie będzie godzinami wystawał pod domem. Chciałam ustalić, kiedy on był i ile niby czekał, ale nie ma opcji się do nich dodzwonić.
Co do pewności, to zdanie jest tak sformułowane, że odbiór powinien być dzisiaj...
Czy mogę wnosić o zwrot pieniędzy? Z tego, co wyczytałam to większość firm potrąca jakąś kwotę za pusty przejazd i tyle. Na stronie tej firmy nie ma żadnych informacji

Nie ma nic o anulowaniu.
Miała być sprawdzona firma, ale widać ją musiałam sprawdzić po swojemu...

Bolivie napisał:
Nie ma nic o anulowaniu
Wychodzi na to, że czy nadajesz, czy nie, zapłacić trzeba.
Dla pewności, daj link do regulaminu.

Nie ma jakiegoś ogólnego przepisu na to?
Czy wiesz coś odnośnie nie miłego zachowania? Można sobie pisac, co się chce do klienta?

Bolivie napisał:
Czy wiesz coś odnośnie nie miłego zachowania? Można sobie pisac, co się chce do klienta?
Nie ma wymogu zwrotów "Szanowna Pani", "Nasza ukochana Klientko" itp.
Zwykła kultura, nie prawo tego nakazuje.

Ostatnia edycja:
Chodziło mi o anulowanie usługi :-)
Nie będę wymagać "ukochanej klientki" ale jakieś dzień dobry by się przydało. Chyba, że Pan z tej firmy wiedział, że to nie jest dobry dzień...

Sporo tego, nie ta pora na czytanie :)
Na początek, poszukaj cennika
§ 14.1. Opłata za usługę oraz inne czynności związane z jej wykonaniem ustalana jest według
aktualnie obowiązującego cennika DPD Polska i płatna jest gotówką w momencie nadania
przesyłki, chyba że obowiązują inne, potwierdzone pisemnie, ustalenia stron w tym zakresie.
4. Niezależnie od zapłaty wynagrodzenia, ustalonego zgodnie z obowiązującym cennikiem,
Zleceniodawca zobowiązuje się zwrócić DPD Polska wszystkie wydatki, które DPD Polska
musiało ponieść w celu należytego wykonania zlecenia
, w tym ewentualne sankcje poniesione
przez DPD na skutek przewozu rzeczy nadanych niezgodnie z deklaracją zawartości przesyłki a
których przewóz jest wyłączony lub ograniczony przepisami prawa.

W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem
Myślę, że będę mieć drugie podejście do sprawy jutro jak mi przejdzie złość :mad:

Powrót