Nienależne alimenty na pozostałe zaj.egz.

• Autor wątku Autor wątku zusik1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zusik1

Witam
Jestem po sprawie o wygaszenie obowiązku alim.na dwóch dorosłych synów. Alimenty potrącane były przez komornika więc
odwiedziłem go wczoraj z prawomocnym wyrokiem w ręce aby dowiedzieć się kiedy zwróci ratę za sierpień /naliczoną i wyegzekwowaną już w dniu dzisiejszym przez biuro emerytalne/ i czy w całości czy tylko netto. A tu zonk!
Komornik nie zamierza zwracać mi tych pieniędzy-zaliczy je w CAŁOŚCI na poczet pozostałych zajęć komorniczych-na które nota bene też systematycznie potrąca z emerytury.
Nie znalazłem wczoraj sensownego przepisu bądź zapisu według którego kwoty potrącone tytułem ALIMENTÓW /już wygaszonych/ miałyby pokrywać POZOSTAŁE ZAJĘCIA NIEALIMENTACYJNE ?!
Proszę o podzielenie się informacjami w temacie jeśli takimi dysponujecie.

Potrącenia były dokonywane dotychczas w związku prowadzoną egzekucją świadczeń alimentacyjnych i niealimentacyjnych.
W związku z tym, iż kwota potrąceń nie pokrywała wszystkich roszczeń wierzyciela alimentacyjnego, komornik przekazywał pieniądze tylko wierzycielowi alimentacyjnemu.
Obecnie w związku z umorzeniem egzekucji alimentów będzie mógł egzekwować na rzecz innych wierzycieli.

Ok. Ale zajęcia alimentacyjne były pokrywane co miesiąc w całości w związku z tym nie było zaległości. Na zajęcia pozaalimentacyjne również następowało potrącenie. W tym momencie po wygaszeniu alimentów po wyroku SR z lipca, w m-cu sierpniu potrącenie przez organ emerytalny jest do sygn. KMP bezpodstawne /robią tak bo nie ma jeszcze dokumentu od komornika/. Pieniądze powinny wrócić i zostać rozliczone wg zasad dot.potrąceń na zajęcia pozaalimentacyjne /do 25% z emerytury/, a reszta wraca do mnie. W związku z tym jak najbardziej komornik będzie egzekwował na pozaalim.,ale co do raty z sierpnia to zajęcie jej w całości jest raczej bezpodstawne.

Z tego co zrozumiałem, ZUS dokonał potrącenia i ty dopiero złożyłeś wniosek o umorzenie do komornika.
Potrącenie więc zostało dokonane prawidłowo. Wyegzekwowane pieniądze są dzielone zgodnie z art. 1025 kpc Jeżeli przed podziałem złożyłeś wniosek o umorzenie, to wierzyciel alimentacyjny nie zostanie uwzględniony w planie, ale pozostali wierzyciele owszem.
Dopiero po złożeniu przez ciebie wniosku o umorzenie komornik ma obowiązek zawiadomić ZUS, iż potrącenia mają być w wysokości 25%, a nie 60%.
Brak podstaw do zwrotu wyegzekwowanej kwoty.

Powrót