nienależne pobranie zaliczki alimentacyjnej

• Autor wątku Autor wątku bejbi8717
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bejbi8717

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie w maju 2010 roku dostałąm alimenty od komornika w wysokości 27 zl, już wcześniej miałam przyznaną zaliczke alimentacyjną w wysokości 400zł i dłużnik miał dług i u mnie i w mops wysłał te alimenty nie określając sie czy są bieżące czy na poczet zaległości w kwietniu 2012 przyszło mi pismo o wszczecie postepowanie w sprawie nienaleznego pobrania zaliczki po niedługim czasie dostałam pismo o odstapieniu od kary, poczym dziś przyszło pismo o zmianie decyzji w tej sprawie i teraz mam im oddac piniadze. i mam pytanie w tej kwesti po pierwsze czy dane piniadze nie powinny pujść odrazu do mopsu, czy ja mam pierwsza kolejność w tej sprawie?a drugie pytanie skąd nagle się wzieła zmina decyzji bo jest to dla mnie nie zrozumiałe?prosze o podpowiedz w tym temacie.

Ostatnia edycja:
A dlaczego uznano jako "nianalezna zaliczke"?

dlatego ze danego miesiąca dostałam też te 400 zł zaliczki

no jak to skąd? zostało wszczęte postępowanie i skoro jest przyznane i wypłacone swiadczenie z FA to nie można pobierać żadnej kasy od dłużnika,bo wówczas świadczenie z FA staje się świadczeniem nienależnie pobranym, chyba, ze ma on już uregulowane zaległości wobec FA i ZA , to wówczas komornik może przekazać wierzycielowi pieniądze z tyt, spłaty zaległości alimentacyjnych

Tylko,ze te 27 zl przekazal ...komornik .Teraz pozostaje wiec odeslac komornikowi te pieniadze,zeby wplacil do ...FA.

no fakt, przegapiłam...

nio dobrze ale nie ma znaczenia to że tyle czasu mineło od wysłania mi tych 27 zł ? i czy w sumie to nie jest wina komornika który powinnien znać kolejność wysyłania długu bo przecież ja nie miałam na to wpływu prucz mojej niewiedzy w tym zakresie i w razie odwołania od decyzji czy moge sie na to powołać oczywiście po tym jak juz odeśle te 27 zł?

Powrót