nienależnie pobrane świadczenia

• Autor wątku Autor wątku pama2912
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pama2912

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam serdecznie
mam pytanie dotyczace nienaleznie pobranych swiadczen.Zostalam skierowana na staz po ktorego zakonczeniu okazalo sie ze nie mam prawa do stazu , poniewaz pobieram rente rodzinna po ojcu. W zwiazku z tym zarządano abym zwrociła zarobione na stazu pieniadze. Chciałabym dowiedziec się czy to zgodne z prawem pracy ponieważ wydaje mi się , że za prace należy się wynagrodzenie a w moim przypadku wychodzi na to ze pracowalam za darmo.Z góry dziekuje za odpowiedż.

Informowała Pani urząd pracy o pobieraniu renty (uzyskiwaniu dochodów) przed skierowaniem? Jeżeli nie - to świadczenie Pani się nie należało z Pani winy i dlatego podlega zwrotowi.

dziekuje za odpowiedz. Nie informowalam urzedu pracy o rencie poniewaz nie wiedzialam ze jest to konieczne, czy moge jesze cos zrobic zeby nie oddawac tych pieniedzy?

Może Pani zwrócić się o:
- odroczenie terminu płatności
- rozłożenie na raty
- umorzenie całości
- umorzenie części

Starosta może odroczyć termin płatności lub rozłożyć na raty nienależnie pobrane świadczenie (...) albo po zasięgnięciu opinii powiatowej rady zatrudnienia umorzyć te należności w całości albo w części, jeżeli wystąpiła jedna z przesłanek:
1) w postępowaniu egzekucyjnym lub na podstawie innych okoliczności lub dokumentów stwierdzono, że osoba lub inny podmiot, które pobrały nienależne świadczenie (...) nie posiadają majątku, z którego można dochodzić należności;
2) dochodzenie należności mogłoby pozbawić osobę, która pobrała nienależne świadczenie (...) albo osobę pozostającą na jej utrzymaniu niezbędnych środków utrzymania;
(...)
4) zachodzi uzasadnione przypuszczenie, że w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty nienależnie pobranego świadczenia (...) przewyższającej wydatki egzekucyjne.

Powrót