M
ma_se
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry,
Jestem obecnie klientem *** (grupa ***) i korzystam między innymi z usługi dostępu do internetu świadczonego po sieci LAN. Sieć LAN do której jestem przyłączony pierwotnie była częścią innej firmy, po kolejnych przejęciach przez większe firmy (***) obecnie znajduje się w ***, która została wykupiona przez ***. Umowa o internet była przedłużana x razy najczęściej na 1-2lata, obecnie umowa terminowa 2 lata, pozostało ponad 1rok obecnej umowy.
W dniu wczorajszym otrzymałem telefon od przedstawiciela *** z informacją iż Pani "otrzymała informację od techników iż mają usterkę której nie są w stanie naprawić (żekomo usterka występuje od 14.02)" i zapraszają aby rozwiązać umowę / zawrzeć nową na usługę świadczoną w innej technologii (gorsze parametry) i wyższej cenie.
Po powrocie do domu internet działał bez problemu jakby nigdy nic... do czasu w dniu dzisiejszym po godzinie 11 został odłączony dostęp do internetu (to ta usterka co miała wydarzyć się 2 dni wcześniej).
warunki świadczenia usługi dostępne są w ogólnym regulaminie
Cytuję punkty regulaminu mówiące o możliwości rozwiązania umowy przez operatora
Domyślam się iż nowemu właścicielowi sieci *** bardzo nie pasuje aby utrzymywać obecną usługę (niższa cena, wyższe parametry transferu), w wyższej cenie oferuje usługę o gorszych parametrach.
Proszę o poradę w jaki sposób zbierać informację o nieuczciwym postępowaniu operatora i gdzie mogę to zgłosić UOKIK, UKE ?
Czy jest jakiś przepis którym mogę zmusić operatora do wykonania zawartej umowy ?
moderacja
Jestem obecnie klientem *** (grupa ***) i korzystam między innymi z usługi dostępu do internetu świadczonego po sieci LAN. Sieć LAN do której jestem przyłączony pierwotnie była częścią innej firmy, po kolejnych przejęciach przez większe firmy (***) obecnie znajduje się w ***, która została wykupiona przez ***. Umowa o internet była przedłużana x razy najczęściej na 1-2lata, obecnie umowa terminowa 2 lata, pozostało ponad 1rok obecnej umowy.
W dniu wczorajszym otrzymałem telefon od przedstawiciela *** z informacją iż Pani "otrzymała informację od techników iż mają usterkę której nie są w stanie naprawić (żekomo usterka występuje od 14.02)" i zapraszają aby rozwiązać umowę / zawrzeć nową na usługę świadczoną w innej technologii (gorsze parametry) i wyższej cenie.
Po powrocie do domu internet działał bez problemu jakby nigdy nic... do czasu w dniu dzisiejszym po godzinie 11 został odłączony dostęp do internetu (to ta usterka co miała wydarzyć się 2 dni wcześniej).
warunki świadczenia usługi dostępne są w ogólnym regulaminie
Cytuję punkty regulaminu mówiące o możliwości rozwiązania umowy przez operatora
§10 ROZWIĄZANIE UMOWY ABONENCKIEJ
(...)
2. Umowa Abonencka może być rozwiązana przez Operatora,
z ważnych przyczyn, w szczególności, gdy zastosowana
przez Operatora technologia nie pozwoli na osiągnięcie
w Lokalu wymaganych parametrów łącza telekomunikacyjnego lub gdy parametry te ulegną pogorszeniu z przyczyn
niezależnych od Operatora, z zachowaniem 1-miesięcznego okresu wypowiedzenia, ze skutkiem na koniec miesiąca
kalendarzowego. Okres wypowiedzenia biegnie od dnia
doręczenia Abonentowi wypowiedzenia.
3. Operator może jednostronnie, bez zachowania okresu
wypowiedzenia rozwiązać Umowę Abonencką w następujących przypadkach:
a) ograniczenia uprawnień lub cofnięcia zezwoleń przyznanych Operatorowi;
b) nieusunięcia przyczyn Wstrzymania Świadczenia Usługi lub ograniczenia Usług Dodatkowych świadczonych
Abonentowi, po uprzednim bezskutecznym wezwaniu
Abonenta do usunięcia przyczyn Wstrzymania Świadczenia Usługi w terminie nie krótszym niż 3 dni,
z zastrzeżeniem postanowień §14 ust. 7 poniżej,
w przypadku naruszenia przez Abonenta warunków
Umowy Abonenckiej lub Regulaminu, w tym w szczególności zwłoki w płatności za usługi;
c) przyłączenia do Sprzętu Operatora lub do Gniazda
Sieciowego urządzeń niespełniających wymagań określonych przez obowiązujące przepisy lub przyłączenia
do Sieci urządzeń telekomunikacyjnych w punktach
niebędących jej zakończeniami;
d) niedopuszczenia przez Abonenta do okresowej kontroli
Gniazda Sieciowego/Gniazda Dodatkowego i/lub Sprzętu
Operatora, po bezskutecznym upływie wyznaczonego
przez Operatora dodatkowego terminu na wykonanie tego
obowiązku, nie krótszego niż 3 dni i nie dłuższego niż 7 dni;
e) utraty przez Abonenta tytułu prawnego do Lokalu,
w którym zgodnie z Umową Abonencką zamontowane
jest Gniazdo Sieciowe/Gniazdo Dodatkowe;
f) podłączenia przez Abonenta do Sieci lub Sprzętu Operatora więcej niż jednego Terminala, o ile warunki
świadczenia Usługi określone w Umowie Abonenckiej
nie stanowią inaczej;
g) postawienia Abonenta w stan likwidacji;
h) rozpowszechniania przez Abonenta w Sieci materiałów
niezgodnych z obowiązującym prawem lub dobrymi
obyczajami, po bezskutecznym upływie wyznaczonego
przez Operatora terminu na zaniechanie takich działań,
nie krótszego niż 3 dni i nie dłuższego niż 7 dni;
i) naruszenia lub podejmowania przez Abonenta próby
naruszenia bezpieczeństwa i integralności sieci Internet, Sieci i usług Operatora lub zachwiania integralności urządzeń sieciowych innych użytkowników sieci
Internet, z Siecią włącznie.
(...)
Domyślam się iż nowemu właścicielowi sieci *** bardzo nie pasuje aby utrzymywać obecną usługę (niższa cena, wyższe parametry transferu), w wyższej cenie oferuje usługę o gorszych parametrach.
Proszę o poradę w jaki sposób zbierać informację o nieuczciwym postępowaniu operatora i gdzie mogę to zgłosić UOKIK, UKE ?
Czy jest jakiś przepis którym mogę zmusić operatora do wykonania zawartej umowy ?
moderacja
Ostatnią edycję dokonał moderator: