Nieobecność podczas kontroli ZUS

• Autor wątku Autor wątku mmsta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmsta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

od października przebywam na zwolnieniu lekarskim. Lekarz podał moje miejsce zamieszkania, jako miejsce pobytu. Ze względu na to, że jestem po operacji kolana i samej jest mi ciężko, przebywam w miejscu zameldowania, u moich rodziców, o czym nie poinformowałam ZUS (wynikało to z mojej niewiedzy). Wczoraj wróciłam do swojego mieszkania i znalazłam w skrzynce informację o kontroli z ZUS w dniu 10.01 z prośbą o złożenie wyjaśnień. Dziś pojechałam do oddziału ZUS i złożyłam wyjaśnienia, niestety po terminie. Czy mimo opóźnienia istnieje możliwość, że ZUS nie cofnie mi świadczeń?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, gdyż boję się, że zostanę bez środków do życia.

Pozdrawiam, Marta

mmsta napisał:
Czy mimo opóźnienia istnieje możliwość, że ZUS nie cofnie mi świadczeń?

Przepisy są jasne:
art. 59 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jedn. Dz.U. 2019 poz. 645)
(…)
5d. Ubezpieczony jest zobowiązany podać wystawiającemu zaświadczenie lekarskie adres pobytu w okresie czasowej niezdolności do pracy, jeżeli adres udostępniony na profilu informacyjnym wystawiającego zaświadczenie lekarskie lub znajdujący się w dokumentacji medycznej ubezpieczonego różni się od adresu pobytu w okresie czasowej niezdolności do pracy.
5e. Ubezpieczony jest zobowiązany poinformować płatnika składek oraz Zakład Ubezpieczeń Społecznych o zmianie adresu pobytu, o którym mowa w ust. 5c, w trakcie niezdolności do pracy, nie później niż w ciągu 3 dni od wystąpienia tej okoliczności.
5f. W razie niedopełnienia obowiązku, o którym mowa w ust. 5d i 5e, przyjmuje się, że zawiadomienie o terminie badania wysłane na adres pobytu, o którym mowa w ust. 5c, zostało doręczone skutecznie.
(…)
6. W razie uniemożliwienia badania (…) zaświadczenie lekarskie traci ważność od dnia następującego po tym terminie.

Powrót