Nieoczekiwany spadek

• Autor wątku Autor wątku Alroz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alroz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam dość dziwny problem, o ile można to nazwać problemem... W 2008 roku zmarł mój ojciec. W 2009 odbyła się sprawą spadkowa w której wraz z siostrą w spadku dostaliśmy dom, nie było testamentu. W dniu dzisiejszym w końcu zabrałem się za porządki na strychu (chce wg sprzedać ten dom i dlatego robiłem sprzątane), za "rupieciami" znalazłem zawinięte w szmaty słoiki w których były pieniądze... Są to prawdopodobnie pieniądze z wygranej mojego ojca w lotto kilkanaście lat temu. Z ojcem nie utrzymywałem kontaktu (dość skomplikowana sytuacja) kiedyś jak byłem mały to mi powiedział że ma dla mnie pieniądze na mieszkanie bo wygrał w lotto i dołoży mi swoje oszczędności to będę miał na start w życiu. Miałem jak dobrze pamiętam wtedy jakieś 12 lat więc mało mnie to interesowało. Jak widać coś w tym było. Co nam zrobić? Nie ukrywam że te pieniądze spadły mi z nieba bo na budowę domu do stanu deweloperskiego wystarczy. Czy mam obowiązek zgłoszenia tego do US? Czy zapłacę za to podatek? Co wg zrobić w takiej sytuacji?

Jeżeli jest to aż taka ilość koniecznie. Czy będzie to podlegało opodatkowaniu - nie wiem. Z jednej znalezione, z drugiej od rodziny, z trzeciej można to udokumentować że pieniądze pochodzą z wygranej a nie z jakiejś "szarej strefy". Dojdzie kwestia podziału tych pieniędzy bo dom dostaliście z siostrą.
Jak ruszysz z budową nie zgłaszając takiego zastrzyku gotówki - kwestia czasu i dostaniesz wezwanie w celu złożenia wyjaśnień skąd u ciebie takie pieniądze a za to grozi 60% domiar

Skoro pieniądze należały do ojca to stanowią część spadku.
Zakładam, że wraz z siostrą korzystaliście ze zwolnienia z podatku od spadku i w związku z tym składaliście formularz SD-Z2.

W sytuacji gdy dowiedziałeś się o nowym składniku majątkowym powinieneś złożyć nowe zgłoszenie SD-Z2 obejmujące już tylko te odnalezione pieniądze - Zgodnie z interpretacją Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 25 marca 2019 r., nr 0111-KDIB4.4015.21.2019.2.ASZ, w takiej sytuacji nie wystarczy korekta pierwotnie złożonego zgłoszenia. Korekta bowiem może dotyczyć jedynie zmiany wartości nabytych rzeczy lub praw, a nie wykazania całkowicie nowego składnika majątku:
Mając na uwadze powołane powyżej przepisy, wskazać należy, że korekta zgłoszenia o nabyciu rzeczy lub praw majątkowych (SD-Z2) może dotyczyć jedynie wskazania błędnych informacji w złożonym zgłoszeniu, np. dotyczących wielkości nabytego udziału w rzeczy lub prawie majątkowym, miejsca ich położenia lub ich wartości rynkowej. Natomiast nabycie innych niż wykazane w zgłoszeniu SD-Z2 rzeczy i praw majątkowych należących do spadku, o których spadkobierca dowiedział się po złożeniu ww. zgłoszenia nie może być przedmiotem korekty dokonanego zgłoszenia. Ustawodawca nie przewidział w takim przypadku korekty złożonego wcześniej zgłoszenia o nabyciu, lecz nakazał obowiązek ponownego złożenia zgłoszenia.

Aby uniknąć zapłaty podatku od tych pieniędzy musisz dokonać zgłoszenia w terminie 6 miesięcy od ich odnalezienia (art. 4a ust. 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

Również Twoja siostra (jako drugi spadkobierca) powinna złożyć zgłoszenie SD-Z2.
Nie wiem jak podzieliliście się spadkiem, ale te pieniądze też podlegają podziałowi między spadkobierców.

Ostatnia edycja:
Powrót