Nieodebrana paczka, jak to jest?

• Autor wątku Autor wątku Leomar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leomar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Zakupiłem przedmiot w cenie 150zł + 15zł przesyłka(wpłata na konto). Sprzedający przed dłuższy czas nie odzywał się i nie wysyłał przedmiotu więc zgłosiłem to na policje(w protokole zaznaczyłem ze nie interesuje mnie już zakupiony towar i chce odzyskać pieniądze). Na drugi dzień odezwał się i napisał ze wysłał paczkę za 30zł(dopłacił ze swojej kieszeni, żeby przesyłka nie uległa uszkodzeniu,). Ja tej paczki nie odebrałem bo nie było mnie w domu, a kurier nie zostawił awizo. Teraz chce żebym zapłacił 30zł za zwrot przesyłki, a pieniądze mi zwróci.

Czy w takiej sytuacji sprzedający ma prawo żądać ode mnie tych 30zł, choć miał to wysłać za 15zł(tak jak umawialiśmy się).

proszę skontaktować się najpierw z firmą kurierską, poprosić wcześniej sprzedającego o numer przesyłki i firmę czy rzeczywiście była przesyłka nadana. Dodatkowych pieniędzy sprzedający raczej nie może zarządać skoro na aukcji było napisane inaczej i zapłacił Pan uzgodnioną sumę. Pozostaje kwestia nie odebrania przesyłki bo np. na poczcie z tego co wiem np.za pobraniem jak ktoś nie odbierze to sprzedający płaci się za przesyłkę w obie strony więc jeśli rzeczywiście okazę się że nie odebrał Pan i przesyłka wróciła do nadawcy to wypadałoby się dogadać co do kosztów wysyłki...

PS. Jestem osobą prywatną mogę nie mieć 100% pewności

Powrót