nieodpłatne przekazanie praw majątkowych do zdjęć

• Autor wątku Autor wątku trol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, potrzebuję ważnych dla mnie informacji dlatego pozwoliłem sobie na
założenie nowego tematu.

Moja sytuacja wygląda tak:

Jestem pasjonatem fotografii i od dawna się nią zajmuje ale tylko amatorsko. Nie posiadam żadnej działalności gospodarczej więc jestem osobą fizyczna. Zostałem poproszony o zrobienie społecznie zdjęć na zawodach strażackich dla OSP (osoba prawna). Chciałbym później przekazać te zdjęcia oraz prawa majątkowe umożliwiające ich publikacje (strona internetowa, kalendarz). Jak powinna wyglądać taka umowa i co powinna zawierać. I jeszcze czy powinienem wcześniej zawrzeć jakąś umowę ze strażą na robienie tych zdjęć.

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,

Witam,

jeśli chce Pan być OK w stosunku do strażaków to po przekazaniu zdjęć może Pan postąpić na trzy sposoby:

1. dokonać przeniesienia na straż (jako organizację) majątkowych praw autorskich do swoich zdjęć. Może to być przeniesienie praw na wszystkich obecnie dostępnych polach eksploatacji (czyli sposobach wykorzystania zdjęć:, np. ich wydruk w różnych wydawnictwach papierowych, kalendarzach promocyjnych, rozpowszechnienia w Internecie, etc.) lub tylko określonych w umowie - np. rozpowszechnienie na stronie internetowej, wykorzystanie w kalendarzu. Umowa powinna również określać obszar (np. Polska lub bez ograniczeń terytorialnych).
Jeśli przeniesie Pan całość swoich praw, to należy pamiętać, że Pan sam nie będzie mógł już wykorzystywać tych zdjęć, np. na swojej domowej stronie www. Aby móc wykorzystywać te zdjęcia, powinien Pan zamieścić w umowie odpowiedni zapis.

2. udzielić straży licencji wyłącznej na wykorzystywanie zdjęć. Należy, analogicznie do p.1. określić pola eksploatacji, zakres terytorialny, a dodatkowo czas udzielenia licencji - konkretna ilość lat lub bezterminowo. Różnica w stosunku do p.1. jest taka, że wszystkie prawa autorskie do zdjęć pozostają przy Panu - po upływie czasu trwania licencji (jeśliby ten czas był ograniczony) mógłby Pan znowu swobodnie dysponował swoimi fotografiami.

3. udzielić straży licencji niewyłącznej na wykorzystywanie zdjęć. Różnica w stosunku do p.2. jest taka, że mógłby Pan równolegle sam wykorzystywać fotografie lub udzielić równolegle licencji niewyłącznych na wykorzystanie tych samych zdjęć innym osobom.

Wybór formy należy oczywiście do Pana. Więcej o umowach przeniesienia / licencjach może poszukać Pan na forum - opcja 'Szukaj' - tematy były wielokrotnie podejmowane. Więcej o przeniesieniu / licencjach znajdzie Pan w ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp) - Rozdział 5 Przejście autorskich praw majątkowych Art. 41. do 68.

Jeśli chce Pan by straż mogła również swobodnie rozpowszechniać opracowania Pana zdjęć (kadrowanie, dodawanie napisów, znaków, stosowanie filtrów, etc.) powinien Pan również zawrzeć zapis o udzieleniu pańskiej zgody na wykonywanie prawa zależnego przez straż - Art.2. upaipp

Powrót