nieodpracowana kara ogr wolnosci

• Autor wątku Autor wątku nepelcowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nepelcowa

Użytkownik
Odpowiedzi
61
jeśli jest 6 miesięcy ograniczenia wolności polegającej na wykonywaniu nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społecznie o wymiarze 180 godzin tj -30 godzin miesięcznie w okresie 6 miesięcy i nie została odpracowana ile będzie wynosiła zamiana na areszt

Ostatnia edycja:
Dzień pozbawienia wolności (nie aresztu) za każde dwa dni ograniczenia wolności.

czyli jak kara była na 6 miesięcy to 3 do odsiadki? czy tu chodzi o godziny ? bo wyrok obejmuje łącznie 180 godzin w okresie 6 misięcy

Godziny nie mają znaczenia. Można pisemne wnosić do sądu o wstrzymanie wykonania takiej kary zastępczej oświadczając że jednak podejmie się wykonanie karty ograniczenia wolności. Sąd nie musi pójść na rękę, ale jeśli już pójdzie to przy ewentualnej następnej zamianie kary takie wstrzymanie nie jest już możliwe.

a czy jeśli są inne wyroki w zawieszeniu nie związane z tą sprawą z tym paragrafem mogą być odwieszone ? bardzo popijałem i sie robiło głupie rzeczy -zastraszanie np dziewczyny, jazda po alkoholu

Ostatnia edycja:
miałem już 2 razy odraczaną karę to chyba po raz kolejny nie ma szansy- teraz jestem po terapii alkoholowej i bardzo źle się czuję psychicznie ,ale nie mam żadnego kwitu od psychiatry -

Teoretycznie sąd ma możliwość (ale nie obowiązek) odwieszenia w takim przypadku innych wyroków (uznanie, że nierealizowanie przez Ciebie kary jest naruszeniem porządku prawnego). Odroczenie, o którym piszesz dotyczyło wykonania kary. Przepisy wprost nie mówią, że przy wykorzystaniu odrodzenia nie można następnie wnosić o wstrzymanie zamiany kary, kiedy już będzie do tego dochodzić, no ale sam widzisz w jakiej nieciekawej sytuacji jesteś.

a jeszcze chcę dopytać - jeśli np połowę kary mam odpracowane, ale nie zdążę w wyznaczonym terminie odpracować całej kary, to czy przy zamianie na pozbawienie wolności ta część odpracowana będzie przez sąd wzięta pod uwagę i odjęta od całości ? czy nie ma znaczenie? i całość wymierzonej kary trzeba będzie odsiedzieć?

Finister napisał:
Część odpracowana będzie zaliczona.
dziękuje za trafną i zwięzłą odpowiedź - tak dokładnie było- odsiedziałem 32 dni za 60 kilka godzin, inaczej się nie dało

TSG napisał:
Godziny nie mają znaczenia. Można pisemne wnosić do sądu o wstrzymanie wykonania takiej kary zastępczej oświadczając że jednak podejmie się wykonanie karty ograniczenia wolności. Sąd nie musi pójść na rękę, ale jeśli już pójdzie to przy ewentualnej następnej zamianie kary takie wstrzymanie nie jest już możliwe.

jednak godziny miały znaczenie.- za nieodpracowane ponad 60 h a miałem do odpracowania 180 h musiałem odsiedzieć 32 dni. Nie były to miesiące.Miałem ograniczenie wolności polegające na pracach społecznych w wymiarze 180 h-a okres jej wykonania był rozłożony max na okres 6 miesięcy, ale można było skrócić do odrabiania ciągiem, np w przypadku osoby nie pracującej i ja tak właśnie miałem zmienione. Musiałem odsiedzieć za nieprzepracowane godziny

Powrót