Nieopłacony komitet rodzicielski i groźba niewydania świadectwa

• Autor wątku Autor wątku cassos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cassos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jako, że w sprawach prawnych jestem zielony proszę was o poradę:

Jestem uczniem 4 klasy technikum, w piątek jest zakończenie maturzystów. Nauczyciele rozdali wszystkim maturzystom kartki z osobami co do których moglibyśmy mieć jakieś zobowiązania i należy zebrać od nich podpisy.
Jeden Pan (nie wiem w ogóle czym on się zajmuje w szkole, chyba jest woźnym) odmówił podpisania kartki z powodu nieopłaconego komitetu rodzicielskiego. Zażyczył sobie 150zł!. Nauczyciele straszą, że bez wszystkich podpisów szkoła nie wyda uczniowi świadectwa.

Stąd moje pytanie: czy opłata na komitet rodzicielski jest obowiązkowa, jeśli nie to ja się obronić i jednak wymusić na tym facecie podpisania kartki?

Zadna kartka/komitet rodzicielski nie jest potrzebny by otrzymac swiadectwo ktore jest twoja wlasnoscia.
Zawiadom dyrekcje bo wozny chyba cos kombinuje i powiadom dyrekcje, ze jak z powodu tego podpisu nie wydadza ci swiadectwa zawiadomisz policje bo popelnia przestepstwo.

Pisałem teraz z wychowawczynią, napisała "komitet rodzicielski nie jest obowiązkowy pod warunkiem, że zrobi się jakieś prace na rzecz szkoły, a wy nie chcieliście"
Problem, że tego nikt nigdy nie dopowiedział, nawet nie wiedziałem, że można wykonać jakieś prace na rzecz szkoły

Oddajmy głos kodeksowi karnemu:

Art. 276. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Gdyby szkoła nadal miała wątpliwości z wydaniem dokumentów, poinformuj odpowiednie służby. Względnie przytocz im powyższy artykuł.

komitet rodzicielski jest dobrowolny i nie ma żadnych warunków w tej kwestii:)

Powrót