Nieoryginalne tablice niemieckie

• Autor wątku Autor wątku ziabka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziabka89

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Witam. Został kupiony samochód od chłopaka który sprowadził samochód z niemiec a samochod kupiony od niego auto ma takie rejestracje, umowe OC polską. Tablice są takie same jak w dowodzie rejestacyjnym.W OC jest napisane tylko ze numer nadwozia a nr rejestracyjny brak czyli auto tak jakby jest zarejestrowane na nadwozie co nic nie znaczy. Pytanie mam takie OC wazne jakieś miesiąc a czy te tablice są ważne czy jakiś czas mozna na nich jeździć czy to jest przekret i nie wolno sie poruszać bo auto nie jest zarejestrowane wcale?

c0b82fc06c6c02a8gen.jpg

881ef1ecebc11af8gen.jpg

Ostatnia edycja:
Ta rózowa plakietka, po powiekszeniu wydaje mi sie, ze stoi tam cyfra 11, czyli wygladaloby to na przedawniony od 5 lat TÜV.
Co jest jeszcze zadziwiajace, tablice z bawarskiego miasta, a auto rejestrowane w Hesji. Z przedawnionym TÜV- em. Zdrowo to wszystko nie wyglada.

Tym samochodem nie mozna sie poruszac. Byłem na komisariacie i mi powiedzieli, że samochód jest wyrejestrowany w niemczech czyli tak jakby nie zarejestrowany. Jazda takim samochodem z takimi tablicami to 500 zł mandat

To auto jest także nieubezpieczone, a zatem to w Niemczech nie jest już tylko wykroczenie i mandat. To jest przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności do 1 roku albo karą grzywny; wynika to z § 6 Pfichtversicherungsgesetz (ustawa o ubezpieczeniach obowiäzkowych). Możliwe jest popełnienie tego przestępstwa umyślnie albo nieumyślnie. W razie umyślnego popełnienia tego przestępstwa, zgodnie z tym przepisem sąd może orzec, obok kary dla sprawcy, także przepadek tego auta, jeśli należało ono do niego.

Powrót