niepełnoletni a wyjazd za granicę

• Autor wątku Autor wątku maćko_al
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maćko_al

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich, nie jestem pewien czy umieszczam temat w odpowiednim dziale, jeśli nie to przepraszam. Szukałem trochę w Internecie, lecz nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, więc pytam się specjalistów.

Moje pytanie jest następujące: czy będąc niepełnoletnim (17 lat) i posiadając tymczasowy dowód osobisty (tudzież paszport) mogę swobodnie poruszać się po krajach UE, opuszczać granice Polski bez zezwoleń opiekunów, czy innych dokumentów? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;)

po pierwsze: jako obywatel UE korzystasz ze wspólnotowego prawa do swobodnego poruszania się
po drugie: na granicach wewnętrznych UE zostalo zakazane dokonywanie odprawy granicznej osób niezależnie od ich obywatelstwa
po trzecie: państwa członkowskie mają prawo do ustanowienia obowiązku posiadania przy sobie dokumentów czy papierów (dowód osobisty, paszport)

dokumenty należałoby przy sobie mieć, na wszelki wypadek, w końcu zawsze możesz być skontrolowany przez policję, czy aby na pewno nie jestes terrorystą.

zgoda rodziców nie jest potrzebna na wyjazd za granicę

Luki, wielkie dzięki za pomoc, po prostu chciałem dowiedzieć się czy na lotnisku nie odeślą mnie do domu z powodu braku pozwolenia od rodziców czy coś w tym stylu.

Nie ma już czegoś takiego.

W takim razie mój błąd, przepraszam. :)

Powrót