Niepełnoletnia,wyjazd do DE.

• Autor wątku Autor wątku wercia34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wercia34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie odnośnie mojego wyjazdu do Niemczech.
Otóż mam 17 lat i jestem w ciąży z chlopakiem, ktory mieszka w Niemczech. Oboje rodziców również mieszkają w niemczech, zaś calkiem gdzie indziej. Czy za zgodą pisemna rodzicow moglabym wyjechac do niemiec(do chlopaka) i tam mieszkać? 18 lat koncze 1czerwca a termin porodu przewidziany jest na 24 marca.

Możesz, oczywiście, za zgodą rodziców wyjechać do Niemiec i zamieszkać z chłopakiem (Ile on ma lat i czy pracuje, wzgl. z czego żyje?). Dobrze by było, jeśli ten chłopak byłby już także w pod innym względami mężczyzną, na którym Ty i Twoje dziecko, które w marcu przyjdzie na świat, moglibyście polegać. Jeśli tak jest, to uważam, że Twoja decyzja o zamieszkaniu z nim w Niemczech jest słuszna. Musisz się liczyć z tym, że zainteresuje się Tobą Jugendamt (niem. Urząd do spraw młodzieży), ponieważ kiedy urodzisz dziecko, do 1 czerwca będziesz jeszcze niepełnoletnią matką. Szczególnie interesowało ich będzie, czy Ty, jako niepełnoletnia matka, i Twoje dziecko macie godziwe warunki; nie tylko pod względem materialnym. Nie musisz się zbytnio obawiać Jugendamt-u; oni przeważnie zadają pytania, oglądają mieszkania, i wypytują się o sytuację ojca dziecka. Problemy mogą się pojawić, jeśli "podpadniecie" w otoczeniu; np. przez głośne kłótnie lub zaniedbywanie dziecka. Ale chyba takiego czegoś nie przewidujesz i nie chcesz.
W żadnym wypadku nie przejmuj się jakimiś drobnymi przeciwnościami losu, i ciesz się, że jak Twoje dziecko będzie miało 18 lat, to Ty będziesz miała dopiero 35 lat!

wszystko pięknie ale co z ubezpieczeniem zdrowotnym?
jako osoba niepełnoletnia podlegasz pod polskie ubezpieczenie swoich rodziców, a kochany polski NFZ nie będzie płacił za Twój poród w Niemczech i opiekę zdrowotną

osoba pełnoletnia może się zgłosić dobrowolnie do kasy chory państwowej i opłacać samodzielnie składkę (kwota ok 150 euro miesięcznie). ale co ze zgłoszeniem osoby niepełnoletniej? kto wie?

kobiety w ciąży potrzebują lekarzy, badan itd

Powrót