niepelnosprawne dziecko a wyplata swiadczenia

• Autor wątku Autor wątku kahna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kahna

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,chcialabym zapytac czy w sytuacji kiedy wyjechalibysmy cala rodzina do Ire na stale lub dluzy okres kilkuletni,kto wyplacalby zasilek pielegnacyjny oraz swiadczenie pielegnacyjne?ktore ja pobieram z tytulu opieki nad niepenosprawnym dzieckiem i niemoznosci podjecia pracy?Juz powaznie myslimy o tym,a ja wciaz nie wiem gdzie yzyskac takie info.Swiadczenia te razem z zasilkiem rodzinnym wyplaca tutaj mops,komisje lekarsie dziecka co rocznie( bo na tyle mu przyznaja)w Pefronie.A na co wogole tam moglabym liczyc?czy takie rzeczy-sprawy'udaje sie wogole 'przenosic'?
Bardzo prosze o jakies odpowiedzi bo przytlacza mnie fakt ,ze w jakis sposob jestesmy tutaj uziemieni.

Nie pytasz o możliwość i dostępne środki terapii dla dziecka, nie piszesz o rodzaju niepełnosprawności dziecka, nie piszesz o mężu/konkubencie, jego umiejętnościach i chęci podjęcia pracy, żenada, wstyd...Nie dziwię się,że nie możesz zyskać odpowiedzi, nasłuchałaś się opowieści dziwnej treści od osób, które liznęły socjala w Irlandii...

Chyba sama masz jakies doswiadczenia ..z socjalem i zamiast mnie obrazac na forum to prosze zajmij sie czyms pozytecznym.
Na wszystkie inne rzeczy poniekad znam odpowiedzi!coz za ciag pytan z Twojej strony a maz,a rehabilitacja?Ludzie tutaj pytaja o konkretne rzeczy,a nie pisza o calym swoim zyciu!

Kahna, póki co mam takie doświadczenie z socjalem,jakie Ty "poniekąd odpowiedzi" i pojęcie o "reszcie rzeczy". :)
Gdybyś choć trochę przybliżyła Waszą sytuację, byłoby łatwiej cokolwiek doradzić.
A tak mogę napisać tyle, konkretnie-tak, możesz ubiegać się o Child benefit będąc w Irlandii z dzieckiem, możesz ubiegać się o Domiciliary Care Allowance, ale wpierw przetłumaczyłabym dokumenty dot. niepełnosprawności dziecka i potwierdziła w HSE (ewentualnie w SW), czy ten rodzaj niepełnosprawności będzie uznany tutaj. Musicie mieć PPS-y, bez tego nie ruszycie dalej. Następnie lekarza rodzinnego gp, który na podstawie dokumentów skieruje Was na wizytę do konsultanta. Generalnie to wszystko trwa, więc zanim dostaniesz jakiekolwiek zasiłki musisz uzbroić się w cierpliwość.

Dziekuje za odpowiedz..,moje bledy jezykowe tutaj wyniknely z wysokiego cisnienia po przeczytaniu odp.na moj post;)No,ale ok.

Powrót