Niepłacony czynsz oraz dług. Pomoc w odzyskaniu.

• Autor wątku Autor wątku Forestit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Forestit

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.
Jestem posiadaczem domu który wynajmuje pewnej rodzinie. Wszystko było ok lecz 2 miesiące temu okazało się ze mają jakieś przejściowe kłopoty finansowe zwrócili się z słowną prośba o przesunięcie terminu ponieważ została zmieniona praca za granicą i bank i przelewy przyjdą później. Jako człowiek wyrozumiały zgodziłem się. syt powtórzyła się w zeszłym miesiącu znowu. Te samo tłumaczenie. W między czasie poprosili o pożyczenie kwoty 200zł z pożyczyłem.
Na dzień dzisiejszy są mi winni 3200zl (2czynsze i pożyczka).
Zaczynam mieć obawy o wypłacalność ich. Jak mam skutecznie ściagać ich za to? Czy taki dług bedzie można sprzedać? Chciałbym aby mi podpisali oświadczenie ze na dzień ten a ten sa mi winni tyle a tyle. Czy są dostepne jakieś wzory tego? Czy od zaległej kwoty moge żądać odsetek?

Jasne że można sprzedać dług, jeśli satysfakcjonuje Ciebie 10-15% jego wartości. Masz jakieś dane tych ludzi, np adres zameldowania? Bo rozumiem że u Ciebie nie są zameldowani?

Tak mam adres zameldowania stalego u mnie tylko czasowo sa zameldowani.

1.Jak mam skutecznie ściagać ich za to?
2.Czy taki dług bedzie można sprzedać?
3.Chciałbym aby mi podpisali oświadczenie ze na dzień ten a ten sa mi winni tyle a tyle.
4.Czy od zaległej kwoty moge żądać odsetek?
1. Poinformuj najemcę iż w przypadku braku zapłaty umowę najmu wypowiesz zgodnie z art. 687 kc. Może pomoże.
2. Nieopłacalne. Od osoby fizycznej i tak nikt nie kupi.
3. Po co?
4. Tak, ustawowych.

Powrót