Niepłacony podatek od nieruchomości, za dużo osób do wszystkiego.

• Autor wątku Autor wątku Pelka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pelka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Może nieszczególnie trafnie ujęłam temat, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Sprawa wygląda tak. Wraz z mężem remontujemy poddasze w domu moich rodziców i w związku z tym, ze nie jesteśmy współwłaścicielami, zwrot podatku za materiały budowlane może się odbyć dzięki umowie użyczenia. Dziś dowiedziałam się, że trójka rodzeństwa mojego ojca dostała wezwania do zapłaty (2 miesiące temu :confused:) podatku od nieruchomości. Podatek ponoć nie był płacony od około 10 lat. Mój ojciec oczywiście nic nie powiedział. W każdym bądź razie, dług nie jest duży, jakieś 2000 zł. Kilka miesięcy temu na sprawie spadkowej (rodzeństwo ojca ma po 1/16 części domu i działki) doszło jedynie do uprawomocnienia (tak to się nazywa?) testamentu. I nikt się nie zrzekł na korzyść ojca. Jedynie ciotki zgadzają się na zrzeczenie się na moją korzyść. I tu moje pytania. Czy będę musiała w całości opłacić ten zaległy podatek? Czy można dług rozłożyć na raty? Czy to, że podatek nie był płacony wpłynie na zwrot podatku za materiały budowlane? Jak zabrać się za to? Dodam, że dziś była afera i nie było się z kim dogadać... Czy jeśli mój ojciec ma jakieś długi, o których nie wiem to czy po przepisaniu na mnie części nieruchomości będę ponosić odpowiedzialność za jego długi? Z tego co się dowiedziałam, to będę musiała zapłacić podatek + koszty sprawy (nie wiem jak jest rzeczywiście) :sad:. nie mam wyjścia, bo u moich rodziców niestety sie nie przelewa, kupę długów już spłacilismy. Gdyby nie kredyt w życiu bym się tam nie wróciła. Nie mam bladego pojęcia jak się za to zabrać, żebym straciła jak najmniej pieniedzy. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pelka napisał:
doszło jedynie do uprawomocnienia (tak to się nazywa?) testamentu.

uprawomocnienia orzeczenia o przyjęciu spadku na podstawie testametu

od razu pytanie, czy rozmawiamy teraz na pewno o zaległym podatku od nieruchomości, czy też może o podatku od spadku?

Pelka napisał:
Jedynie ciotki zgadzają się na zrzeczenie się na moją korzyść.

Płatnikami podatku od nieruchomości sa solidarnie wszyscy współwłaścicele, niezależnie od korzystania z nieruchomości

Jak podatek niezapłacony, to Urząd Gminy może sciągnąć całość od dowolnej osoby, od kogo najłatwiej.

Pelka napisał:
Czy można dług rozłożyć na raty?

Można wystąpić o to.

Pelka napisał:
Czy to, że podatek nie był płacony wpłynie na zwrot podatku za materiały budowlane?

Są to administracyjnie dwie niezależne sprawy.

Pelka napisał:
czy po przepisaniu na mnie części nieruchomości będę ponosić odpowiedzialność za jego długi?

po umowie darowizny (przepisać można zeszyt) - jeśłi były w księdze wieczystej

zobowiżania za okres czasu ponad 5 lat ulegają przedawnieniu

w sumie zatem pani pytanie dotyczy trzech kwestii podatkowych:
- zwrot vat
- od spadku
- od nieruchomości

Powrót