Niepodpisana umowa w orginalnej formie, a zapewnienia mailowe/sms/telefoniczne

• Autor wątku Autor wątku edi1611
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edi1611

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, zlecilem usluge pewnej firmie o wykonanie serwisu www. Zalczylem im specyfikacje wykonana przez inna firme wg ktore teoretycznie mieli sie kierowac i spelniac wszystkie punkty. Dodalem tez ze to specyfikacja innej firmy z ktora mialem uzgodnione szczegoly i chce zeby zrobili wszystko tak jak im napisze/powiem w celu dociagniecia szczegolow.

Dokument wg ktorym mieli sie kierowac byl bardzo ogolny dlatego to nadmienilem na starcie ze do tego dochodza szczegoly. Przyklad:

na stronie ma byc zakladka Galeria, no i rzeczywiscie jest napis Galeria tylko ze w srodku nawet nie ma zwyklego skryptu do zdjec, pusta strona.

Wszystko wygladalo profesjonalnie, programista ze mna rozmawial, sluchal i przytakiwal, ze wszystko bedzie wprowadzone.

Umowa wygasla 08-08-2016, a ja wykazywalem dalej wole bo mnie ciagle zapewniali ze te funkcjonalosci beda wprowadzone. W momencie kiedy zaczalem naciskac, zleceniodawca staral sie zamknac mi usta dokumentem ktorym im wyslalem wg ktorego wszystko jest extra. Oczywiscie bazujac na samym dokumencie z 7 punktow moze 5 jest zrobionych. Strona nie przypomina strony pogladowej ktora mieli sie kierowac

Koniec koncow dostalem strone pelna bledow, 2 miesiace po czasie, nie skonczona.

Zaczynaja grozic mi sadem, wiec powoli sie przygotowywuje. Dodam ze wplacilem zaliczke 10% zamiast 5% ktora byla w umowie. Przypadkiem, wygladali na profesjonalistow.

Dodam2: Dostalem tez ich wewnetrznego maila w ktorym programista mowi wprost ze nie moga/umieja tego zrobic tak jak ja chce bo im sie skrypt posypie - gratulacje.

Moje glowne pytanie, czy taka pisemna umowa, wyslana przez e mail, niepodpisana ma pelna moc prawna? Czy jest poszerzona o maile/telefony/smsy ktore przesylalem i zapewnienia ze zostana spelnione moje oczekiwania byly jednym wyznacznikiem ze ja wyrazam wole wykonania tej umowy.

Co nastepnie powinienem zrobic? Wypowiedziec umowe z miejsca? Przeslalem im dane ktore maja zmienic i cisza, a niby maja na to 3 dni zeby je naprawic. Wstawiam umowe.
umowa.png

:confused:

edi1611 napisał:
... czy taka pisemna umowa, wyslana przez e mail, niepodpisana ma pelna moc prawna? ...
Tak z tym, że nie dotyczy to §7., który i tak nie ma żadnej mocy prawnej ponieważ sam zapis jako taki nie spełnia wymogów przewidzianych w PA w zakresie przeniesienia praw autorski. Dodatkowo samo przeniesienie wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności, a ta umowa nie spełnia i tego warunku.
edi1611 napisał:
... Co nastepnie powinienem zrobic? Wypowiedziec umowe z miejsca? Przeslalem im dane ktore maja zmienic i cisza, a niby maja na to 3 dni zeby je naprawic. ...
Przepis prawny:
rt. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

Ostatnia edycja:
Z tego co Pan mowi zapewnienia ustne mailowe i smsowe nie maja tutaj zadnego znaczenia? Nie posluza jako dowod? Do umowy ktora nigdy nie zostala podpisana i wyslana jedynie przez maila?

edi1611 napisał:
... Nie posluza jako dowod? ...
Dowód czego? Umowa została zawarta lecz nie w części dotyczącej praw autorskich.
Od umowy możesz odstąpić lecz wykonawca zachowuje prawo do 25% umownego wynagrodzenia. Praw autorskich majątkowych na podstawie tej umowy nie nabędziesz.

Ostatnia edycja:
W takim razie, czy moge dac termin tej firmie 1 dniowy na poprawienie WSZYSTKICH niezgodnych ze specyfikacja funkcji?

Czy logiczne jest ze strona ma nie posiadac bugow i bledow funkcjonalnych w wersji mobilnej ktora rowniez jest wymieniona?

W przypadku odstapienia od umowy place max 25% i otrzymuje projekt?

Bo rozumiem ze jak w specyfikacji nie ma napisane jak wol ze na podstronie ma byc tresci i mapka to oni moga zostawic taka strone pusta ?

Masz dać realny termin.
edi1611 napisał:
... W przypadku odstapienia od umowy place max 25% i otrzymuje projekt?...
Nie, nic nie otrzymujesz, przecież odstępujesz od umowy. Twórcy należy się 25% z mocy ustawy, ponieważ przedmiotem umowy jest utwór.

Ostatnia edycja:
Powrót