Nieposzlakowana opinia

• Autor wątku Autor wątku metiu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

metiu

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam. Studiuje prawo, a w przyszłości mam zamiar startować na aplikacje sędziowską. Sęk w tym, że dokonałem zniszczenie cudzego mienia, sprawa zamkneła się na etapie postępowania przygotowawczego, prokurator umorzył postępowanie bo poszkodowany wycofał wniosek o ściganie. Nigdy wcześniej nie byłem karany. Jak to ma do mnie z tą nieposzlakowaną opinią. Mam pustą kartoteke, czy to jakoś przeszkodzi? Wielkie dzięki

hmm, jesteś w rejestrach policyjnych, a te sprawdza (przekazuje) Komendant Woj. Policji...
poczytaj ustawę o sądach powszechnych.
mnie się wydaje, że możesz mieć problem z wpisem na listę sędziów (nominacją) po ukończeniu aplikacji.

dokładnie artykuł 58 prawa o ustroju sądów powszechnych:

"
§*5.*Przedstawiając informację, o której mowa w § 4, Komendant Główny Policji przekazuje Ministrowi Sprawiedliwości wszystkie zebrane materiały, służące do sporządzenia informacji.
§*6.*O treści informacji uzyskanej od Komendanta Głównego Policji oraz wyrażonej o kandydacie opinii Minister Sprawiedliwości zawiadamia kandydata najpóźniej z przedstawieniem kandydatury Krajowej Radzie Sądownictwa."

jak można się wypisać z rejestru policji skoro nie było się karanym?

czyli już nic nie da się zrobić w mojej sprawie?

metiu napisał:
jak można się wypisać z rejestru policji skoro nie było się karanym?

Nie można się wypisać.
To zostaje na lata.

Nie byłeś karany, ale naruszyłeś porządek prawny,a to jest brane pod uwagę.
Poczytaj ustawy / rozporządzenia.
Nie wiem, możesz ryzykować zdawać na aplikację.
Ale potem może wyjść, że na "darmo" ją odbyłeś, bo nie dostaniesz wpisu.

można gdzieś zaczerpnąć informacje na temat tych rejestrach policyjnych, bo pewnie po iluś tam latach zostane to wymazane

a odróżniasz bazę KCIK od KSIP ? w przytoczonym przez ciebie linku wyraźnie napisane jest o 15 latach w bazie KCIK....

pozwole sobie wrócić jeszcze raz do mojego postu, na innych forach piszą, że niezkazitelny charakter to tylko zapis czysto-teoretyczny, tu , że minister sprawdza, jeszcze nie dostałem dokładnej odpowiedzi na postawione pytanie w jakich bazach konfigurujem, czy dane w nich zawarte są wymazywalne, prosze o konkretne odpowiedzi, dziękuje

Odpowiedz juz dostales.Takie informacje zostaja w danych policji.Co do wplywu na ewentualna ,,kariere" to ciezko ocenic, ale napewno to wyjdzie.

jasne, ze sam nieskazitelne charakter to pojęcie wysoce ocenne i podlegające dyskusji ale to, ze figurujesz w bazie policji juz dyskusyjne nie jest i zapewne przed ewentualna naminacją na stanowisko sedziego czy prokuratora by wyszło:) inaczej troche jest w korporacjach- oni nie mają mozliwości sprawdzenia tak dokładnie kandydata- choć jesli w trakcie wykonywania zawodu, już po wpisie jakims sposobem wyszłaby kwestia przykładowo zatarcie skazania, która by blokowała wpis na listę aplikantów czy np adwokatów mozna taką osobę usunąć- orzeczenie NSA było nawet do tego jakieś

w tym sęk, że nie byłem karany a sprawy nawet nie było w sądzie.

No ale chodzi wlasnie o ten nieskazitelny charakter.Jest to sprawa bardzo ocenna i nie da sie teraz odpowiedziec jak to z toba bedzie.Nie jestes karany,ale zlamales prawo i to wlasnie moze zawazyc na twojej opinii.

nie bede się martwił na zapas, dzięki za wasze wszystkie odpowiesz, pozdrawiam

trochę innej beczki czy samo doprowadzenie przez policje na izbę wytrzeźwień jest odnotowywana w policyjnych bazach danych i jak taki pobyt może zaważyć na mojej nieposzlakowanej opinii

Był bym wdzięczny za każda informacje opinię

Powrót