Nieprawidłowa faktura- odsetki

• Autor wątku Autor wątku mayazi92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mayazi92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
prowadzę działalność handlową i korzystam z usług poczty polskiej. Po sprawdzeniu wystawianych przez pocztę faktur okazało się, że poczta nalicza nieprawidłowe stawki za przesyłki (na moją niekorzyść). Dostałam też notę odsetkową za nieterminowe regulowanie należności (przelew wykonany w piątek (tak jak termin płatności)), ale doszedł do nich we wtorek.

Po rozmowie z pocztą okazało się, że rzeczywiście źle naliczali stawki, wystawią korekty faktur. Czy mogę wystawić poczcie "notę odsetkową" lub podobny dokument za to, że wymaga spłacania nienależnych kwot? Przecież w ten sposób zamrażają moje pieniądze. Ja za to, że przelew szedł 4 dni musiałam zapłacić odsetki, logicznym wydaje mi się, że poczta powinna teraz mi oddać pieniądze za to, że przetrzymują moje.

Czy mogę się zwrócić o anulowanie lub zmianę not odsetkowych, które były wcześniej wyliczane, skoro za podstawę naliczania służyły błędne kwoty? Dodam, że sprawa jest dla mnie bardzo ważna, bo nie chodzi o małe kwoty. Uprzejmie proszę o podanie podstawy prawnej, jeżeli taka istnieje.

Pozdrawiam :)

możesz wymagać np kompensaty ich odsetki za twoje nadpłaty, i zażądać zwrotu nadpłat na wskazane konto we wskazanym terminie lub zaproponować kompensatę na zasadzie iż nadpłaty idą na poczet przyszłych faktur;

To jest oczywiste, że muszą mi zwrócić nadpłaty, zwłaszcza, że wystawią korekty faktur.

Czy ta sytuacja może być zakwalifikowana jako nienależne świadczenie? I czy mogę naliczyć odsetki za to, że przez ich błąd zamroziłam swoje pieniądze?

Powrót