Nieprawidłowe przeliczenie dochodu -styp. socjalne

• Autor wątku Autor wątku Panpafeu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Panpafeu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
piszę do Państwa z prośbą o udzielenie rady odnośnie sytuacji, która aktualnie ma miejsce na mojej uczelni. Mój wniosek o stypenidum socjalne został odrzucony. Powodem według osoby sprawdzającej wniosek była kwota dochodu przekraczająca próg otrzymania tj. 1050zł co jednak nie jest prawdą poniważ dochód wynosi mniej niż 900. Jednak zauważyłem błąd w wartościach kwot wpisanych w rubryki kwot dochodu per osoba na rok. Mianowicie moje gospodarstwo sklada się z trzech osob, mojej mamy, mnie i mojej siostry. Dochody mojej moje i mojej mamy są policzone prawidłowo. Jedynie moja siostra, która zarobiła w poprzednim roku 3000zł w ciągu 2 miesięcy ma wpisany jako dochód 1500zł/mies. co jest doliczane do dochodu gospodarstwa domowego w sposób jakby siostra przez każdy miesiąc zarabiała podaną kwotę.
We wskazaniu problemu komisji uzyskałem odpowiedź od Pani, że kwotę zarobku dzieli się przez miesiące jej uzyskania i że błędu nie ma, i że tak właśnie powinno to wyglądać. Co mogę zrobić w takim momencie, czy dobrze myślę, że dochód mojej siostry powinien być podzielony przez 12 miesięcy? Czy liczenie dochodu na osobę jest gdzieś prawnie sprecyzowane, ponieważ nie mogę nic takiego odnaleźć. Pozdrawiam i liczę na pomoc

Z tego co piszesz wynika, że dochód jest policzony właściwie. Dochód powinien być dzielony na liczbę miesięcy, w których był uzyskiwany. Czyli jeśli siostra nie pracowała całego roku, to nie można jej dochodu dzielić na 12.
To się nazywa dochód uzyskany w roku bazowym. Poczytać na ten temat możesz w ustawie o świadczeniach rodzinnych (prawo o szkolnictwie wyższym i nauce mówi, że dochód powinien być liczony właśnie zgodnie z jej zasadami).

Rozumiem i dziękuję serdecznie za odpowiedź.
dodatkowo w takim razie zapytam czy istnieje jakieś inne potwierdzenie/możliwość potwierdzenia poza umową, że był to dochód jednorazowy (aby można byłoby go wpisać w dochód utracony)?
Czy jeżeli nie posiada się umowy (a firma nie odpisuje na wiadomości) to nic nie można już z tym zrobić?

Jeśli siostra już nie pracuje u tego pracodawcy, ten dochód rzeczywiście będzie utracony. Natomiast uczelnia będzie wymagać dokumentów na potwierdzenie tego (PIT 11 i coś na potwierdzenie zakończenia pracy - w regulaminie stypendialnym znajdziesz, czego konkretnie oczekują). Bez dokumentów nie ma możliwości uznania dochodu za utracony.

Powrót