Nieprawidłowy kontakt z dłużnikiem.

• Autor wątku Autor wątku pendecho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pendecho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Rok temu dostalam mandat w PKP za przejazd bez biletu. Niestety zapomnialam o jego splacie. Pewnego pięknego dnia dostałąm list. Zwykły list ekonomiczny, na kopercie tylko moje dane i nic poza tym, żadnych informacji kto przesyła, kompletnie nic. Otworzyłam a tam niespodzianka "Wezwanie przedprocesowe". Okazało sie ze pewna firma windykacyjna wykupiła od PKP mój dług. W wezwaniu była informacja że jestem zadłużona wobec PKP ile wynosi stan zadłużenia, że mam go natychmiast spłacić i jakie poniose koszty jeżeli w ciągu tygodnia tego nie zapłace. List wysłali mi 12.04, dostałam go 18.04 a termin spałty był do 19.04. Nie byłąm w stanie uzbierac stówy w ciągu jednego dnia bo jestem bezrobotna i nie dostaje zasiłku. Z racji że nie miałam nic na koncie zadzwoniłam do nich dopiero 3 dni póżniej. Od koleżanki. Po poinformowaniu jej o sytuacji zapytałam czy istnieje możliwość spłacenia tego w dwóch ratach. Pani powiedziała że jeśli wpłące połowe do dnia 28.04, skontaktują sie ze mną w sprawie terminu drugiej raty. Natomiast 26.04 moja koleżanka poinformowała mnie że dostała smsa od firmy windykacyjnej ze mam sie stawić 27.04 do ich siedziby w Warszawie. wiedzac ze jestem z trojmiasta! Zdenerwowałam sie ze załatwiają to w taki sposób, nie stawiłam sie no bo jak?? a dzisiaj rano dostałam od nich tym razem na moj nr smsa z prośbą o natychmiastowy kontakt telefoniczny w ważnej sprawie. A ja nawet nie mam z czego do nich zadzwonić. Moje pytanie brzmi. Czy ta firma postępuje prawidłowo? Czy nie powinnam dostac listu POLECONEGO? I czy mogą przekazywać mi informacje smsami? nie majac nawet pewności czy smsy dochodzą do mnie, bo raz wysyłają na mój nr raz na nr koleżanki. Prosze o porade.

postępuje prawidłowo widocznie sms jest tańszy od listu poleconego.mogą wysyłać do koleżanki gdyż numer im się zapisał zapewnie i myślą że to numer pani.jeśli spłaciła pani 1 ratę to proszę wpłacić 2 i sprawa zamknięta

Ktoś mi powiedział że jeżeli takie pismo nie dojdzie listem poleconym to nie powinno sie reagowac dopoki nie przyjdzie polecony. Dlatego nie wiem co zrobic. Nie wplacilam pierwszej raty wlasnie przez to co sie dowiedzialam.

Powrót