nieprawidłowy vin w ogłoszeniu sprzedaży samochodu

• Autor wątku Autor wątku lotek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lotek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Sprawa wygląda następująco. Pół rok temu kupiłem samochód z ogłoszenia gdzie sprzedający celowo zamienił literkę w VINie aby w raporcie typu carvertical nie zostały wykryte zdjęcia z kolizji która miała miejsce kilka lat temu. Pół roku temu pobrałem raport z tym błędnym VINem o tą jedną literkę i wykazało, że auto bezwypadkowe. Zorientowałem się teraz pół roku po sprzedaży, że w raporcie wpisałem przekręcony przez sprzedawcę VIN. Pobrałem dobry raport i wykazało w nim, że auto jest wypadkowe. Mam zdjęcie ogłoszenia gdzie podany był nieprawidłowy VIN. Jak wygląda sytuacja? Jest jakoś do odkręcenia czy po podpisaniu umowy i po takim czasie już musztarda po obiedzie?

A jest zapis w umowie, że auto jest bezwypadkowe?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Nie ma w umowie zapisu o bezwypadkowości auta, w ogłoszeniu również tylko zaznaczenie pozycji stan pojazdu jako nieuszkodzony. Po prostu mankament w ogłoszeniu że zmieniony VIN przez co raport nie był rzetelny ponieważ nie ukazał przez tą zmienioną literkę archiwalnych zdjęć pojazdu.

To nie jest żadna podstawa do odstąpienia od umowy.

Ps. Jakieś mało profesjonalne te raporty, skoro nie informują o modelu i marce pojazdu.

Raport podał model i markę. Wszystko podał tylko przez zły VIN nie zostały ujawnione archiwalne zdjęcia ze stłuczki. Sprzedawca zataił wypadek podając nieprawdziwy numer VIN. Czyli rozumiem oszuści mogą podawać nieprawidłowy VIN w ogłoszeniu bez konsekwencji?

Wine trzeba udowodnić, jak zamierzasz udowodnić, że sprzedający działał celowo i z premedytacją? Może się pomylił ?

Ogłoszenie, jeśli nie jest załącznikiem do umowy, to nie ma z samą umową nic wspólnego. Należało VIN zweryfikować przed zakupem. Wpisujesz go w umowę to powinieneś go wtedy sprawdzić. Dla Ciebie to oszustwo, ale jak udowodnisz celowe działanie w konkretnym zamiarze? Podkreślam - udowodnisz.

Myślałem, że takie ważne informacje w ogłoszeniu jak VIN nie mogą być sfałszowane. Czyli nic nie zdziałam mogłem porównać ogłoszenie z umową rozumiem.

Powrót