Nieprzepisany i nieopłacony prąd przez nowego lokatora

• Autor wątku Autor wątku nyfko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nyfko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Przeprowadziłem się kilka miesięcy temu, i poprzednie mieszkanie zdałem z wypełnieniem protokołu zdawczo-odbiorczego. Zmieniałem mieszkanie kilka razy, i zawsze tak to wyglądało że nowy lokator przepisywał media na siebie z tym protokołem.

Jakiś czas temu dostałem SMSa od Alektum (jakaś firma windykacyjna) że mam niezapłacone faktury w Energa (prąd) i naliczane są odsetki. Kontaktowałem się z właścicielem mieszkania i obiecał że popędzi nowego lokatora do przepisania umowy. Nic się nie zmieniło, ostrzeżenia dalej przychodzą a sam właściciel mieszkania mnie zaczął już ignorować bo to nie jego problem i nie ma wpływu na lokatora.

Miałem kiedyś prąd w Enea i pamiętam że tam w przypadku zaległości grozili wyłączeniem prądu. Chciałbym by wyłączyli go temu lokatorowi, a zamiast tego nasyłają windykatora.. Pisałem zgłoszenie do Energa w tej sprawie już dawno - brak odpowiedzi. Napisałem też na czacie, to powiedzieli mi że mam wypowiedzieć umowę, ale muszę zapłacić zaległe faktury plus jeden kolejny okres bo tyle wynosi wypowiedzenie. Miałbym więc płacić komuś za łącznie pół roku darmowego prądu?!

Czy coś mi grozi? Czy komornik może wejść mi na konto?

Ostatnia edycja:
Powrót