Nierespekowanie zaświadczenia z RCKIK

• Autor wątku Autor wątku Gantz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gantz

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Dzień dobry,
W grudniu byłem w delegacji, na początku grudnia po powrocie z delegacji we wtorek od razu w środę od rana poszedłem do RCKiK oddać krew, na co mam zaświadczenie. W grafiku od daty powrotu miałem wpisane wolne, z myślą według mojego szefa, że pokryje to nadgodzinami. Wysyłając godzinowke za grudzień załączyłem zaświadczenie o oddaniu krwi i w godzinowce było jasno wpisane, które to były dni. Teraz po wypłacie dostaje emaila z "poprawioną" godzinówką i zmienionymi tymi dniami na wolne za wypracowane nadgodziny. Po zapytaniu osoby za to odpowiedzialnej, która wysłała e-maila dowiedziałem się, że to decyzja odgórna od szefa. Szef mam takie prawo, żeby według swojego uznania raz akceptować oddanie krwi, a innym razem nie?

Gantz napisał:
Szef mam takie prawo, żeby według swojego uznania raz akceptować oddanie krwi, a innym razem nie?
Nie ma takiego prawa

Gantz napisał:
W grafiku od daty powrotu miałem wpisane wolne, z myślą według mojego szefa, że pokryje to nadgodzinami.

możesz rozpisać te dni jak był ułożony grafik ? grafik dostajecie na cały miesiąc ?
szef wam wyznacza wolne za nadgodziny ?

To akurat było zależne od projektu, wtedy byliśmy w pracy od 28.11 do 10.12, 10.12 wróciliśmy z delegacji po pracy i 11.12 poszedłem do RCKiK. Grafik dostajemy jedynie na najbliższe 2, czasem 3 tygodnie. Zdarza się, że wyznacza sam, ale i tak oczekuje, że podpiszemy to na swój wniosek, tak żeby było 1:1, lub możemy ustalić wolne dni na miejscu projektu z managerem z zewnętrznej firmy, w większości jest to 10 dni pracy na 4 dni wolnego, lub 14 dni pracynna 7 dni wolnego. Z góry wtedy zakładają, że weźmiemy wolne za nadgodziny.

Przy umowie o prace
grafik powinien być tworzony przynajmniej na miesiąc czasu - nie można dowolnie go zmieniać w taki sposób jaki odpowiada szefowi
Pracownik nie ma obowiązku występowania o odbiór godzin nadliczbowych , a jeżeli występuje to może wskazać dowolną date w roku, szef nie mo
że wymuszać podpisania tak zeby było 1;1
Praca przez 10 dni jest rzędu jest możliwa sporadycznie - wszystko zależy od odpoczynku tygodniowego, a 14 dni jest już niemożliwa
Nie może szef zakładać z góry ze weźmiesz wolne = pracownik stawia sie do pracy zgodnie z grafikiem

jezeli na 11.12 w grafiku był zaplanowany dzień wolny to niestety ale wygląda to tak jakbyś oddał krew w dniu grafikowo wolnym i za ten dzień nie należy sie nic , dopiero 2 dzień powinien być zaznaczony jako NUP (PŁATNY)

11.12 byl zaplanowany jako wolny dla mnie i kolegi wracających z delegacji tylko ze względu, że pracowaliśmy wtedy już 10 dni z rzędu. Oficjalnie dni pracy biura to pon-pt, a w grafiku nie tyle było wpisane wolne, co nie był uzupełniony na te 3 dni od 11.12 do 13.12 włącznie.

same nieprawidłowości = pozostaje PIP jak chcesz udowodnić szefowi że postępuje niezgodnie z prawem pracy

Wysłałem już oczywiście emaila do szefa z prośbą o wyjaśnienie dlaczego nie uznał zaświadczenia z RCKiK i zastąpił 2 dni wolne za oddanie krwi dniami za nadgodziny.

Pytanie, czy wiedziałeś, że w grafiku na te dni masz wypisany odbiór nadgodzin? Czy termin donacji krwi był zgodnie z przepisami ustalony z pracodawcą? Wszystko rozchodzi się o to, czy nie oddałeś po prostu w krwi w dni wyznaczonych jako wolne. Wtedy to twoja strata.

Według mojej wiedzy nie ma obowiązku ustalania z pracodawcą terminu oddawania krwi. Obowiązek pracownika to powiadomić o nieobecności i przedstawić stosowne zaświadczenie.

Przepisy mówią chyba tylko tyle?:
§ 12. [Zwolnienie od pracy pracownika oddającego krew]
Pracodawca jest obowiązany zwolnić od pracy pracownika będącego krwiodawcą na czas oznaczony przez stację krwiodawstwa w celu oddania krwi. Pracodawca jest również obowiązany zwolnić od pracy pracownika będącego krwiodawcą na czas niezbędny do przeprowadzenia zaleconych przez stację krwiodawstwa okresowych badań lekarskich, jeżeli nie mogą one być wykonane w czasie wolnym od pracy.

Owszem, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie tyle ustalenia, co poinformowania pracodawcy o nieobecności. § 2 tego samego rozporządzenia

pkt 1. Pracownik powinien uprzedzić pracodawcę o przyczynie i przewidywanym okresie nieobecności w pracy, jeżeli przyczyna tej nieobecności jest z góry wiadoma lub możliwa do przewidzenia.

Jedyną odpowiedź jaką otrzymałem po takim czasie to: ze zwolnienia z tytułu krwiodawstwa pracownik może skorzystać wyłącznie w dniu, w którym miał świadczyć pracę. Jeżeli pracownik oddaje krew w trakcie urlopu wypoczynkowego lub innego okresu w którym nie świadczy pracy, to nie ma podstaw do udzielenia mu z tego tytułu zwolnienia od pracy. Pracownik nie może też domagać się z tego tytułu dodatkowego dnia wolnego, bo celowościowo – ma zwolnienie na dzień oddania krwi i dzień następny.

Powrót