Nierespektowanie postanowień umowy Play

• Autor wątku Autor wątku shuudoushi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shuudoushi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W styczniu 2013 roku zawarłem umowę o abonament telefoniczny w sieci Play.W sierpniu 2014 roku złożyłem jej wypowiedzenie, na mocy którego umowa ta wygaśnie i nie będzie kontynuowana z dniem 22 stycznia 2015.

Otrzymałem pisemne potwierdzenie wpłynięcia mojego wypowiedzenia z adnotacją, iż "wraz z rozwiazaniem Umowy nastąpi przeniesienie dotychczasowego numeru telefonu do oferty Play na Kartę".

Problem polega na tym, iż zależy mi aby ten numer całkowicie przestał być aktywny. Chciałbym bowiem aby potencjalne osoby dzwoniące dostawały jasny komunikta iż nie ma już tego numeru telefonu.

Moje oczekiwanie wobec tej sieci jest uzasadnione, ponieważ w umowie którą podpisałem jest punkt 14. w brzmieniu: "W dniu upływu okresu wypowiedzenia Umowy, Umowa ulega rozwiązaniu, a Operator zaprzestaje świadczenia Abonentowi usług i wyłącza Kartę SIM/USIM".

Pomimo moich wezwań, kilkukrotnie otrzymałem jednak odpowiedź:
"odnosząc się do przesłanej korespondencji, informuję, że w celu dbania o dobro klienta w przypadku, gdyby doszło do rozmyślenia co do rozwiązywanej umowy, każda umowa migrowana jest do oferty przedpłąconej tj. na kartę zgodnie z informacją jaką otrzymał Pan w odpowiedzi na zgłoszenie i nie ma innej możliwości niż migracja na kartę."

W jaki sposób mogę wyegzekwować od Play wyłączenie karty SIM?

Wezwij ich jeszcze raz do spełnienia warunków umowy pod rygorem oddania sprawy do sądu oraz zgłoszenia sprawy do UOKiKu oraz UKE. Jeśli się nie uda, złóż skargę.

shuudoushi napisał:
zależy mi aby ten numer całkowicie przestał być aktywny
Tak się zastanawiam, po upływie okresu wypowiedzenia to już nie będzie "Twój" numer. Operator może przyznać ten numer komuś innemu, więc czy Twój upór co do wywiązania się z umowy może przypadkiem nie pogorszyć sytuacji ?
Już nie wspomnę jakim firmom, świadczącym jakie usługi taki numer może zostać oddany :evil:
nomnes orientujesz się, czy Operator ma obowiązek przykładowo nie przydzielania takowego numeru przez jakiś okres ?
Strasznie mnie to zaciekawiło :)

@Kans - nie znam regulacji w tym zakresie. Przypuszczam, że jest jakiś okres kiedy wstrzymują się do dalszej dystrybucji, tym bardziej, że np. jeśli ktoś przeniósł nr do innej sieci to chyba wraca on do macierzystego operatora, a to musi potrwać?

W odpowiedzi kierowałem się zapisami umowy: jeśli jest deklaracja, to należy ją spełnić, a nie pisać, że zmienia się formę umowy i dopiero brak aktywności automatycznie zdeaktywuje kartę i nr.

nomnes napisał:
nie znam regulacji w tym zakresie
Ja podobnie, jednak strasznie mnie to zaciekawiło czy jest taka możliwość, że wypowiadam umowę, numer nie jest już "mój", więc Operataor przykładowo w przypływie złości, oddaje "mój" numer agencji towarzyskiej :)

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o czas "ochrony" numeru to z tego co wiem prawo telekomunikacyjne w tej sprawie milczy. Operatorzy regulują to w swoich regulaminach, np. Orange ma karencję od 90 dni, a Play w zależności od oferty minimum 6 miesięcy zanim numer ponownie trafi do puli. Może się także zdarzyć, że Wasz numer trafi jako karta prepaid i przeleży kilka lat w jakimś kiosku.

Powrót