Nierówny podział majątku

• Autor wątku Autor wątku mamunia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamunia1

Użytkownik
Odpowiedzi
282
Będąc zapobiegliwą po rozwodzie zrobiłam wycenę domu przez rzeczoznawcę majątkowego. Rozpoczęliśmy budowę a następnie zaciągnęliśmy z byłym mężem kredyt hipoteczny w 2001r na ten dom na 10 lat w frankach CHF. Były mąż zaniedbywał rodzinę nie chciał spłacać hipoteki, dbać o dom ani dokładać się na wychowanie dzieci. Wyprowadził się do kochanki w 2008 roku. Nie chciał płacić nawet przyznanych alimentów. Zwolnił się z dochodowej pracy zamieniając ją na mniej dochodową na papierku.Utrzymywałam sama dzieci, dom i spłacałam kredyt dodatkowo wpadłam w depresję. Moja rodzina pomagała mi we wszystkim.
W 2010r do sądu trafiła sprawa o rozwód który toczył się do 2015 roku. Przez cały czas od 2008 roku sama spłacałam hipotekę i podpisywałam z bankiem aneksy do umowy kredytu hipotecznego tak aby go spłacić, aby nie zabrał komornik domu z działką. z tego powodu kredyt został spłacony końcem 2015r a nie tak jak zawarliśmy umowę. Oczywiście spłaty kredytu, remonty w domu były wykonane z pieniędzy jakie otrzymałam od rodziny bo były mąż nawet alimentów nie płacił tak jak to było przyznane przez sąd.
Rzeczoznawca majątkowy w roku rozwodu wycenił dom z działką na 300 000,00zł. Obecnie były mąż na podstawie swojego widzimisię stwierdził, że dom z działką to 360 000,00zł i ja mam mu zapłacić połowę 180 000,00zł. Zaznaczam iż przez 7 lat spłacaliśmy wspólnie hipotekę i dbaliśmy o dom, o dzieci. 8 lat ja samodzielnie spłacałam hipotekę, dokonywałam remontów w domu i dbałam o całość. Po rozwodzie spłaciłam też niewielka kwotę kredytu i remontowałam dom oraz dbałam o niego i działkę wychowując samodzielnie dzieci. Zaległości alimentacyjne ojca wobec dzieci to około 60 000,00zł. Nie zależy mi na zachowaniu tego domu.
1.Jaką kwotę zaproponować byłemu mężowi w takim przypadku jak powyższa sprawa?
2.Co zaproponować tej drugiej stronie?

Podobno od listopada procedura podziału majątku ma być przyspieszona.
Uzyskanie każdego dokumentu z urzędu, dowodów jakie mogą służyć w postępowaniu wymaga czasu.
Jak policzyć nakłady na remont domu w którym nie mieszkał były małżonek?
Czy zaległości alimentacyjne około 60 000,00zł mają znaczenie przy podziale majątku?

Przy rozwodzie trzeba było wnioskować o rozdzielność majątkową z datą wsteczną - tj. od dnia ustania więzi gospodarczej.
Jak policzyć nakłady na remont domu w którym nie mieszkał były małżonek?
Suma faktur, rachunków imiennych i umów o wykonanie prac. Pamiętaj, to że wpompowałaś w nieruchomość kwotę xxx, nie oznacza, że o tyle samo wzrosła wartość nieruchomości.
Czy zaległości alimentacyjne około 60 000,00zł mają znaczenie przy podziale majątku?
Nie mają wpływu na wysokość spłaty. Natomiast taka wierzytelność może zostać zajęta przez komornika. Wtedy nie wpłacasz całości byłemu mężowi, tylko komornikowi zgodnie z wysokością zajęcia. W ten sposób odzyskasz zaległe alimenty.

Powrót