Nierozwiązany spadek -3 pokolenia ok. 50 osob

• Autor wątku Autor wątku Natalia199207
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalia199207

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam moze ktos pokieruje mnie jak to ugryzc.
Sprawa wyglada nastepująco: Moi pradziadkowie od strony ojca mieli goapodarstwo rolne, pola i lasy. Mieli 5 dzieci. Spadku nie przepisali przed smiercia na swoje dzieci. Kazde z dzieci mialo swoje dzieci a te dzieci juz maja dzieci. (Zagmatwane) Troje z dzieci moich prawdziadkow juz niezyje. Wiec spadkobiercami jest juz kolejne pokolenie moje wujki i ciotki. W jednym przypadku juz to pokolenie rowniez nie zyje wiec spadkobiercami sa juz osoby z mojej linii. zyjący syn mojego pradziadka wraz z moim tata chcieli zajac sie rozpisaniem calego majatku ale w sprawe aktualnie zamieszanych jest ok 50osob. Zawsze znalazla sie jakas ciotka dziesiata woda po kisielu ktora na cos tam sie niezgodzila i sprawa stanela w miejscu bo wuj i moj tato nie mieli juz do tego cierpliwosci. Uwazam ze jest za duzo spadku aby czekac az kolejne pokolenia sie w to wplacza i chcialabym sie za to zabrac. Od czego zaczac i jak rozmawiac ze spadkobiercami aby to rozwiazac. Prosze o porade

NA Forum istnieje Poradnik spadkobiercy/spadkodawcy autorstwa @ffenix.

gość-92 napisał:
NA Forum istnieje Poradnik spadkobiercy/spadkodawcy autorstwa @ffenix.
Jak tego szukac ? Jestem nowa na forum. Wpisuje w wyszukiwarke ale wyskakuje mi bardzo wiele watkow

Natalia199207 napisał:
Jak tego szukac ? Jestem nowa na forum. Wpisuje w wyszukiwarke ale wyskakuje mi bardzo wiele watkow

Znalazlam. Napewno przeczytam

Udało się Pani trafić na odpowiednie podforum. Obecnie po lewej stronie pod paskiem menu widzi Pani kolejno (od bardziej ogólnego do szczególnego) tytuły forów. Ostatni to "prawo spadkowe". Klika Pani i ma podane cale podforum. W pierwszej części są materiały przyklejone, na samym początku polecony Poradnik. Czytamy uważnie, ze zrozumieniem, a nawet kilkakrotnie.

Natalia199207 napisał:
Moi pradziadkowie od strony ojca mieli goapodarstwo rolne
Przy czym, skoro chodzi o gospodarstwo rolne, to niekoniecznie każde z dzieci było uprawnione do jego dziedziczenia - kwestia uprawnień do prowadzenia gospodarstwa.

Natalia199207 napisał:
Witam moze ktos pokieruje mnie jak to ugryzc.
Sprawa wyglada nastepująco: Moi pradziadkowie od strony ojca mieli goapodarstwo rolne, pola i lasy. Mieli 5 dzieci. Spadku nie przepisali przed smiercia na swoje dzieci. Kazde z dzieci mialo swoje dzieci a te dzieci juz maja dzieci. (Zagmatwane) Troje z dzieci moich prawdziadkow juz niezyje. Wiec spadkobiercami jest juz kolejne pokolenie moje wujki i ciotki. W jednym przypadku juz to pokolenie rowniez nie zyje wiec spadkobiercami sa juz osoby z mojej linii. zyjący syn mojego pradziadka wraz z moim tata chcieli zajac sie rozpisaniem calego majatku ale w sprawe aktualnie zamieszanych jest ok 50osob. Zawsze znalazla sie jakas ciotka dziesiata woda po kisielu ktora na cos tam sie niezgodzila i sprawa stanela w miejscu bo wuj i moj tato nie mieli juz do tego cierpliwosci. Uwazam ze jest za duzo spadku aby czekac az kolejne pokolenia sie w to wplacza i chcialabym sie za to zabrac. Od czego zaczac i jak rozmawiac ze spadkobiercami aby to rozwiazac. Prosze o porade
. Natalia i co robicie? Mam taką samą sytuację spadek po pra pra dziadku zmarłym w 1033 roku jestem 4 pokolenie napisz do mnie Julia.218218@wp.pl może się wymienimy informacjami na prv.

beatka 33 napisał:
. Natalia i co robicie? Mam taką samą sytuację spadek po pra pra dziadku zmarłym w 1033 roku jestem 4 pokolenie napisz do mnie Julia.218218@wp.pl może się wymienimy informacjami na prv.
1933 miało być warszawa.

Sprawa wygląda tak. 1933 umiera brat mojego dziadka. Bezdzietny. Żonaty. Jego żona umiera 1935 warszawa. Czy mi jako wnukowi należało by się coś ze spadku? Po nim? Czy dziedziczyła spadek po nim tylko rodzina żony? Nie mogę doczytać ile czasu jest na nabycie spadku o ile był i czy mój dziadek też coś by dziedziczył po bracie? A zatem ja jako kolejne pokolenie? Podpowie ktoś? Będę wdzięczna stawiam kawę.

Do dziedziczenia gospodarstwa rolnego stosuje się przepisy które obowiązywały w dacie śmierci poszczególnych spadkodawców- pradziadków ,dziadków ,rodziców itd.trzeba zrobić postepowanie spadkowe po zmarłych do tej pory spadkodawcach.Z postanowien o stwierdzenie nabycia spadku dowiecie się kto dziedziczył gospodarstwo rolne.Dopiero po 2001r do dziedziczenia po zmarłych spadkodawcach gospodarstw rolnych są powołani wszyscy spadkobiercy zmarłego.

Powrót