Nieruchomość a dział spadku - problemy

• Autor wątku Autor wątku MKN98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MKN98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Odziedziczyłam w spadku (sądowo) wraz z 5 innymi osobami mieszkanie własnościowe oraz pieniądze na koncie. Chciałabym zostać wyłączną właścicielką mieszkania. Jaką formę najlepiej wybrać jeśli chodzi o prostotę procedury i koszty? Pieniądze na koncie są stosunkowo niewielkie i jeśli zostaną uwzględnione w dziale, to pokryją i tak tylko część spłaty. Czy mogę w dziale uwzględnić tylko to co jest w masie spadkowej, a spadkobierców spłacić nieoficjalnie? Czy ktoś (skarbówka?) się może przyczepić że dział jest niesprawiedliwy? Bo rozumiem że podatek od spadku i tak rozliczam wg udziałów przyznanych przez sąd, a nie wg działu? Czy w ten sposób uniknę dodatkowych podatków typu pcc i pit?

Jeden ze spadkobierców mieszka w Stanach i nie ma szans że przyjedzie do notariusza - czy stawiennictwo osobiste jest obowiązkowe przy dziale spadku, czy wystarczy pełnomocnictwo?

Mieszkanie jest zadłużone, jest na nim hipoteka w KW - czy jeśli oświadczę że o niej wiem, to notariusz będzie domagał się jakichś zaświadczeń z banku o tej hipotece, czy moja zgoda na zakup mieszkania z długiem wystarczy?

Przeczytałam że można odkupić same udziały w mieszkaniu od innych spadkobierców przed dokonaniem działu spadku - czy to lepsze rozwiązanie? Zakładam że wtedy płacę 2% pcc od zakupu, ale czy rozwiąże to problem z hipoteką lub pełnomocnikiem?

Powrót