Nieruchomość jako spadek - wyznaczenie zarządcy rzeczą wspólną

• Autor wątku Autor wątku Beniu_Beniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beniu_Beniu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień Dobry

1.Dziadek zmarł w 2010 roku
2.Nie zostawił testamentu
3.Jestem osobą Zstępną
4.Do tej pory nie odbyło się postępowanie spadkowe - nie przyjąłem ani nie odrzuciłem spadku
5. Spadkodawca miał troje dzieci dwie córki oraz syna Grzegorza
6. Jestem synem Grzegorza, który zmarł. Jest jeszcze drugi syn oraz żona Grzegorza.
7. Córki spadkodawcy żyją i mają się dobrze.

Nieruchomość Dziadka zamieszkuje jego jedna z córek wraz z mężem. Jest to wspólnota mieszkaniowa. Z jakiegoś powodu nie mogą dojść do porozumienia w sprawie wyznaczenia zarządcy rzeczą wspólną.
Sprawa trafiła do Sądu Rejonowego.
Córka Spadkodawcy podała w sądzie moje dane, mojego brata oraz swojej siostry i wskazałą nas jako współwłaścicieli nieruchomości. Nie podała jednej osoby Zstępnej tj. mojej mamy - żona Grzegorza.

Sąd Rejonowy postanowił wezwać mnie oraz mojego brata do udziału w sprawie.
Moje pytanie - Czy ja oraz mój brat jako osoby zstępne, którzy nie nabyli ani nie zrzekli się spadku mamy jakiekolwiek prawa aby brać udział w sprawie wyznaczenia zarządcy?

Kiedy zmarł dziadek a kiedy ojciec? Dokładne daty. Trzeba ustalić czy ojciec nabył udział w nieruchomości po śmierci dziadka (wtedy w ułamku będzie dziedziczyć również jego żona oraz dzieci) czy też zostałeś powołany do dziedziczenia w miejsce nieżyjącego ojca (dziedziczyłyby wyłącznie jego dzieci, żona - nie). Z opisu wynikałoby, że zostałeś powołany do dziedziczenia wraz z bratem w miejsce nieżyjącego ojca. Mama nie jest zstępną dziadka ani ojca. Pamiętaj, że jeżeli w ciągu 6 m-cy od dnia otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy), nie zrobisz nic, to spadek przyjmiesz z mocy ustawy. Nie będzie tylko wydanego dokumentu (sądowego czy notarialnego), że spadek nabyłeś.

Powrót