Nierzetelny Pracodawca- zmiana umowy zlecenia na umowe o prace.

• Autor wątku Autor wątku hank4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hank4

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Witam.

Powyżej znajduje się zdjęcie części mojej umowy zlecenia. Mam pytanie czy taka umowa ma znamiona umowy o prace ? Czy można ja zamienić na umowę o prace? Tydzień temu otrzymałem słowne wypowiedzeń z pracy bez podania przyczyny z termonem wypowiedzenia tygodniowym. Choć minął tydzień i mimo mych słownych i teleologicznych próśb pracodawca nie rozwiązał ze mną pisemnie stosunku pracy(unika rozmowy na ten temat bądź zbywa mnie). Jak wspomniałem to umowa zlecenia ale codziennie od poniedziałku do piątku przychodziłem do pracy od godziny 7 do 17 wykonując swoja prace pod jego nadzorem.
Prosze o pomoc w tym temacie ponieważ ostatnio musiałem dopraszać sie o wypłatę a teraz obawiam sie ze mogę jej nie otrzymać. Stad pomysl zamiany umowy zlecenia na umowę o prace, może tak łatwiej będzie dochodzić mi moich roszczeń.

Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
hank4 napisał:
Powyżej znajduje się zdjęcie części mojej umowy zlecenia.
Bardzo wątpliwe jest to nazywanie umową zlecenie kiedy w umowie strona zleceniodawca nazywa siebie pracodawcą a zleceniobiorce pracownikiem
Jak najszybciej SKONTAKTUJ sie z PIP
Możesz sam również wystąpić do sadu pracy o uznanie umowy zlecenia za umowę o prace ale to trochę potrwa - polecam zacząć od PIP

Nie mogę załadować zdj.nr.1 ale zaręczam na główek brzmi UMOWA ZLECENIA

Dziękuję za odpowiedz.

Tak jak napisał Cologniola, w umowie jest mowa o relacji pracodawca-pracownik. Już samo to, czyni tę umowę umową o pracę pomijając, że ktoś nazwał ją umową zlecenia. Sprawa dla PIP. Umowa ewidentnie nosi znamiona umowy o pracę.

Byłem w PIP na poradzie prawnej, lecz urzędnik/prawnik nawet nie wziął umowy do reki aby ja przeczytać. Stad moja prośba o poradę na forum.
Proszę napisać jakie kroki powinienem podjać? Jestem laikiem, dla tego proszę o wyrozumiałość.

Powinieneś złożyć skargę w PIP - należało to zrobić w czasie rozmowy z inspektorem - nic nie doradzał ?
Następnie pozew do sadu pracy o uznanie UZ za UOP
Wzory pozwu znajdziesz w necie

Byłem w pip ale zamiast porady otrzymałem mentoring, dla tego zamieściłem watek na tym forum.
1)Co do pozwu o uznanie UZ za UOP,dlugo trwa sam proces, batalia?(obawiam sie że mogą zlikwidować spółkę albo celowa ogłosić upadłość)
2)Prosze pokierujcie mnie krok po kroku jak złożyć taki pozew? Obecnie nie mam dochodów ,czy mogę starać o prawnika z urzędu i czy jest on mi potrzebny w tej sytuacji?
3) Po w pisie cologniola poszperałem w Internecie i znalazłem, ze należy mi sie odszkodowanie w wysokości 3 wartości wynagrodzenia, czy to prawda? Jeżeli tak ,to czy mam złożyć osobny pozew?
4) Nie rozwiązali ze mną do tej pory UZ mimo moich próśb, gróźb( jednym słowem nie odbierają ode mnie i nie odpisują na wiadomości).Co powinienem zrobić? Czy mam wcześniej przed wszystkim wysłąć pismo?
5)Wypowiedzenie miało charakter ustny ,choć powinno zostać sporządzone na papierze a mój okres wypowiedzenia wynosić dwa tygodnie a nie tydzień.
6) W ZUS dowiedziałem sie ,ze nie opłacali moich składek jak i składek innych pracowników.

Proszę o pokierowanie krok po kroku, ponieważ lakiem jestem w tej spr.a wolał bym nie radzić sie chatagpt.

Pozdrawiam i dziekuje.

Złóż skargę do PIP , na brak składek też
W ZUS powinieneś poprosić o wyjaśnienie swojego przypadku
Sam mozesz złożyć doniesienie do prokuratur na to ,że pracodawca nie opłaca składek
wystąp z pozwem z do sadu pracy o uznanie UZ za UOP , nie wiadomo jak długo będziesz czekał na rozprawę
Odszkodowań będziesz mógł sie domagać w pozwie , bo jak na razie to nic ci sie nie należy - najlepiej jak pismo napisze ci prawnik , nie musi cie reprezentować w sadzie

"Sam możesz złożyć doniesienie do prokuratur na to ,że pracodawca nie opłaca składek" - nie wiedziałem, ze zajmuje sie tym prokuratura

Powrót