Niesatysfakcjonujące usunięcie wady towaru

• Autor wątku Autor wątku mnemes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mnemes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Kupiłem na popularnym portalu aukcyjnym szafę. Oczywiście szafa była do samodzielnego złożenia, ale np. jej drzwi składające się z płyty meblowej, profili aluminiowych oraz wstawki szkła były gotowe, wymagały jedynie dokręcenia elementów jezdnych (drzwi przesuwne). Niestety jedne z drzwi miały uszkodzony profil aluminiowy, więc to zareklamowałem. Reklamacja została uznana. Niestety okazało się, że firma przysłała mi sam profil bez usługi jego wymiany, twierdząc, że jego wymiana jest prosta. Ja natomiast obawiam się, że przy demontażu wadliwego profilu uszkodzę płytę meblową skrzydła lub wstawkę szklaną i zostanę z kompletnie zniszczonymi drzwiami.
Czy w związku z powyższym mogę zakwestionować taką formę usunięcia wady towaru?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Marcin

mnemes napisał:
Czy w związku z powyższym mogę zakwestionować taką formę usunięcia wady towaru?
Dlaczego? - przeciez wada (uszkodzony profil) została usnięta przez wymianę.
Wiec moim zdaniem nie.
Czy ktoś ma inne zdanie?

Niby tak, ale ja kupowałem szafę, której jednym z elementów składowych było skrzydło drzwiowe do zamontowania w szafie, a nie złożenia, a dostałem tylko część tego skrzydła, której wymiana jest nieco bardziej skomplikowana niż zawieszenie samego skrzydła..
Jeżeli reklamowałbym radio, albo telewizor, a sprzedawca wysłałby mi nową płytę główną albo układ scalony, żebym mógł go sobie podmienić to Twoim zdaniem też było OK?

mnemes napisał:
a sprzedawca wysłałby mi nową płytę główną albo układ scalony, żebym mógł go sobie podmienić to Twoim zdaniem też było OK?
Jeśli to radio i telewizor należałoby samemu zmontować to tak

Jeżeli należało by je zmontować z części składowych jak obudowa, panel LCD i płyta główna to OK, ale jeżeli uszkodzony byłby układ scalony na jednej z płyt i zamiast wymienić mi tę płytę, sprzedawca wysłałby mi nowy układ scalony to też?

mnemes napisał:
firma przysłała mi sam profil bez usługi jego wymiany, twierdząc, że jego wymiana jest prosta
Napisz firmie, że reklamacja dotyczyła uszkodzonych drzwi, a przysłany profil wymaga jeszcze montażu, a Ty nie dysponujesz odpowiednimi umiejętnościami w tym zakresie. W związku z tym, na podstawie art. 561[1] oczekujesz przez 7 dni na zajęcia stanowiska odnośnie wymiany części, a po upływie tego terminu powierzysz montaż fachowcowi na koszt i niebezpieczeństwo sprzedawcy.

Ostatnia edycja:
Powrót