Nieślubna po ojcu

• Autor wątku Autor wątku misiawoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiawoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam Serdecznie

Przeczytalam wszystkie informacje nt"Warunki uzyskania obywatelstwa"
rozumiem ze jest Ważna data urodzenia
Prawo do obywatelstwa udowadniamy na podstawie pochodzenia ojca lub matki zależy od naszej daty urodzenia, ale jaka jest sytuacja oraz mozliwosc otrzymania obywatelstwa po ojcu jest rodzice nie byli malzenstwem?
urodzilama sie 01/09/1975 i zostalam uznana przez ojca przed urzednikiem stanu cywilnego, ojciec dziadek babcia of wielu pokolen byli Niemcami, ale moja mama jest Polka, bo wyglada na to ze pochodzenie tylko po mamie

Możesz starać się o obywatelstwo dobrze by było gdyby ci w tym pomógł ojciec.
Było by łatwiej gdzie mieszka ojciec
powodzenia

Problem w tym ze ojciec zmarl ale mam jego dokumenty mam jego paszport akt urodzin oraz akt smierci mam tez swoj akt urodzenia ojciec mnie uznal za swoje dziecko przed urzednikiem stanu cywilnewgo ale zastanawiam sie jak to wszystko wyglada bo rodzice byli bez slubu plus podbno wszystko zalezy tez rowniez od daty urodzenia

Ty sie urodzilas jako dziecko nieslubne, ale po uznaniu ojcostwa przez obywatela niemieckiego nastapila tzw. legitymacja (Legitimation) ciebie jako dziecka, wiec generalnie masz prawo dziedziczyc obywatelstwo po ojcu.
Problem tkwi w szczegolach, bo ta "legitymacja" musi byc wazna z punktu widzenia prawa niemieckiego, a nie wiem, gdzie ojciec uznal ojcostwo (w Polsce czy w Niemczech).
Poza tym u ciebie nie gra roli data urodzenia tylko data tej "legitymacji" oraz jakie przepisy niemieckie obowiazywaly w tym okresie (bo one sie zmienialy na przestrzeni czasu).
Ale generalnie masz szanse.

dziekuje pogodniak za odpowiedz,
ojciec wlasnie uznal w Polsce w USC wiem ze bral moj akt urodzenia do Niemiec ale po co tego juz sie niedowiem
tak wiem data urodzin jest wazna urodzilam sie 1/09/1975
w kazdym badz razie zlozylam papiery w Koln, zobaczymy co dalej bedzie
trzeba chyba czekac, ale jak dlugo? slyszalam ze to moze trwac latami

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
problem w tym ze wyczytalam ze niemieckie prawo przewiduje, że urodzeni poza małżeństwem przed 01.07.1993 dziedziczą obywatelstwo tylko i wyłącznie po swojej matce. wiec rozumiem ze szanse sa znikome albo wcale

misiawoo napisał:
problem w tym ze wyczytalam ze niemieckie prawo przewiduje, że urodzeni poza małżeństwem przed 01.07.1993 dziedziczą obywatelstwo tylko i wyłącznie po swojej matce. wiec rozumiem ze szanse sa znikome albo wcale

Co to za przepis z tym 1993 rokiem?
Ty sie urodzilas jako dziecko nieslubne obywatelki polskiej, wiec w momencie urodzenia bylas tylko obywatelka polska, co jest chyba oczywiste.
W momencie uznania ojcostwa przez ojca-obywatela niemieckiego nastapila legitymacja i tym samym nabycie obywatelstwa niemieckiego (z niuansami, ze w zaleznosci od przepisow obowiazujacych w danym okresie ta legitymacja musiala nastapic np. przed 21 rokiem zycia, albo przed uzyskaniem pelnoletnolnosci itp).
Przyjmujac, ze ojciec cie uznal szybko po narodzeniu, a nie dopiero gdy bylas osoba dorosla, generalnie nie gra roli, ze pierwotnie urodzilas sie nieslubnie, bo z chwila uznania ojcostwa stalas sie ´"slubna" i tym samym nabylas obywateltwo.
Jedyny problem to czy uznanie ojcostwa w Polsce ma skutek prawny w Niemczech, ale raczej tak.

Dziekuje za odpowiedz uznana zostalam pzrez ojca w urzedzie jakos ok 1 tygodnia od urodzenia

Powrót