Niesluszna egzekucja komornicza trwa, wierzyciel wycofał sprawe.

• Autor wątku Autor wątku ozio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Padlem ofiara nierzetelnosci i niedbalstwa wierzyciela, ktory skierowal sprawe do e-sadu. E-sad po pol roku skierowal sprawe do komornika, ktory z jednego z moich kont firmowych sciagnal mi pewna kwote. Tak sie dowiedzialem o rzekomym procesie zaocznym i komorniku.
Wyslalem sprzeciw do nakazu zaplaty do e-sadu w Lublinie z dowodami o nieslusznosci sprawy itd. Jednoczesnie wyslalem dowody do wierzyciela, ktory to sprawe wycofal. Nastepnie wyslal wiadomosc e-mail ze wszystkie srodki potracone przez komornika zostana zwrocone.
Sprawa nieco sie komplikuje, bo komornik nadal dziala. Dzisiaj wyslal mi pismo iz "postanowil" ustalic moj majatek na polecenie e-sadu i ma to kosztowac XX PLN.
XX nie jest duze, jednak w jednym z bankow mam wciaz blokady na czterech kontach.
Dodatkowo bank pobral znaczaca prowizje za operacje walutowa na koncie firmowym w celu uzyskania srodkow PLN (po kiepskim kursie).
Prosze o info czy to normalne dzialanie komornika nawet jak wierzyciel wie ze "wtopil" i nie mial racji? jaka szansa na odsyaknie wszystkiego i jakies zadoscuczynienie?

zadośćuczynienie raczej nie, bo przyznaje się je na podstawie konkretnych przepisów lub szeroko przy naruszeniu dóbr osobistych. Domyślam się, że u Ciebie takie nie zostały naruszone.
Trudno oceniać tą dość skomplikowaną sprawę na podstawie kilku zdań, ale zakładając, że pozew był całkiem nieuzasadniony, a działanie wierzyciela to efekt jego błędów możesz domagać się naprawienia szkody. Szkodę trzeba oczywiście wykazać, więc musiałbyś się zastanowić co straciłeś i to udowodnić.
Do komornika raczej (choć zastrzegam, że sprawy nie znam) nie miałbym zastrzeżeń, bo on działa na polecenie wierzyciela i mając tytuł musi wykonać wniosek wierzyciela.
Jeśli Twoja szkoda jest znaczna, polecam udanie się do prawnika.

bwlawyer napisał:
Wyslalem sprzeciw do nakazu zaplaty do e-sadu w Lublinie z dowodami o nieslusznosci sprawy itd.
A po co dowody? I co na sprzeciw e-sąd?
Gdzie ty dopatrzyłeś się "winy" komornika"? Przeczytałem uważnie Twój post. Kwiatki;
ozio napisał:
Nastepnie wyslal wiadomosc e-mail ze wszystkie srodki potracone przez komornika zostana zwrocone.
Komu i skąd przekonanie, że @ jest wiążący?
ozio napisał:
na polecenie e-sadu i ma to kosztowac XX PLN.
No co ty? E-sąd?
ozio napisał:
Sprawa nieco sie komplikuje, bo komornik nadal dziala.
A dlaczego ma nie prowadzić czynności? Wycofał wierzyciel wniosek? Nakaz stracił moc? Z opisu wynika, że nie.
Konkludując. Wierzyciel musi napisać wniosek o zakończenie postępowania, lub nakaz musi utracić moc i możesz dochodzić swoich racji w SR.
Zapamiętaj komornik działa z wniosku wierzyciela w oparciu o tytuł i wszystkie żale do wierzyciela.

1. Co na to e-sad? - nie wiem jeszcze- nic nie przyszlo
2. To wierzyciel wyslal email z wiadomoscia do mnie ze po zgloszeniu nieprawidlowosci z mojej strony, wyslal wniosek o umorzenie postepowania egzekucyjnego i odstapienie od zajec. Zas wplaty od komornika na konto wierzyciela zostana zwrocone do komornika, a ten przeleje je na moj rachunek bankowy.
3. @ pochodzi z PZU i zawiera sygnature mojej sprawy w temacie. Jest to odpowiedz na jedna z moich wczesniejszych korespondencji z twardym dowodem, ktory zapewne przekonal wierzyciela o strzale w kolano ;-)
4. Nie mam jeszcze pisemnej formy, ani od wierzyciela, ani komornika co do zakonczenia postepowania. Tylko informacje telefoniczne i ten e-mail od wierzyciela(j.w.)
5. Wrazenie mam, iz celem komornika nie jest powiadomienie "dluznika" o czymkolwiek, a jedynie zajecie srodkow, nawet jesli pozniej sie okazuje ze wierzyciel nigdy nie mial racji w tej sprawie. Jak mowisz dziala on z polecenia wierzyciela. Jednak zastanawia mnie skutecznosc ustanowienia majatku wierzyciela, a bezradnosc i opieszalosc w dostarczaniu jakiejkolwiek korespondencji pocztowej.
Dzieki za info.

ozio napisał:
Zas wplaty od komornika na konto wierzyciela zostana zwrocone do komornika, a ten przeleje je na moj rachunek bankowy.
Ściema, wierzyciel zwraca kasę.
ozio napisał:
Nie mam jeszcze pisemnej formy,
Więc nie masz nic
ozio napisał:
iz celem komornika nie jest powiadomienie "dluznika" o czymkolwiek, a jedynie zajecie srodkow,
Oczywiście, egzekucja to przymus a nie carska ochronka.
ozio napisał:
Co na to e-sad? - nie wiem jeszcze- nic nie przyszlo
Więc czekaj. Nakaz ma moc.

Powrót