niesłuszna recydywa

• Autor wątku Autor wątku loli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loli

Użytkownik
Odpowiedzi
211
prosze o pomoc w sprawie mojego meza.od 10 stycznia przebywa w zakladzie karnym.po okresie przejsciowym zostal przewieziony do z.k dla recydywistow.z tego co wiem to recydywa jest wtedy gdy ktos w ciagu pieciu lat przesiedzial conajmniej 6 miesiecy w zakladzie karnym a moj maz w ciagu 5 lat siedzial 2 razy ale............pierwszy raz siedzial 19 dni poniewaz nie wstawil sie jako swiadek na rozprawe,drugi raz siedzial 1miesiac za grzywne+30 dni za nie wstwienie sie na sprawe jako swiadek i a teraz ma wyrok 2,5 roku(10 miesiecy za art.279,286 i reszte mu odwiesili zawiasy bo to byly przestepstwa z tych samych art.) wiec czy slusznie odbywa kare jako recydywista??? :what: jezeli nieslusznie to co mamy robic?do jakiego sadu mamy pisac wniosek o zmiane podgrupy z R2 na P2?i jak dlugo sie czeka za taka sprawa?u nas w miescie jest sad rejonowy i nie wiem czy to tam mamy pisac taki wniosek czy do okregowki.prosze o pomoc.....

Loli - źle rozumujesz. Ty nie rozróżniasz recydywy w znaczeniu sądowym, od recydywy w sensie penitencjarnym.
Zacznijmy od kodeksu karnego i recydywy sądowej
[cytat:5sixpesk] Art. 64. § 1. Jeżeli sprawca skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności popełnia w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary umyślne przestępstwo podobne do przestępstwa, za które był już skazany, sąd może wymierzyć karę przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.
§ 2. Jeżeli sprawca uprzednio skazany w warunkach określonych w § 1, który odbył łącznie co najmniej rok kary pozbawienia wolności i w ciągu 5 lat po odbyciu w całości lub części ostatniej kary popełnia ponownie umyślne przestępstwo przeciwko życiu lub zdrowiu, przestępstwo zgwałcenia, rozboju, kradzieży z włamaniem lub inne przestępstwo przeciwko mieniu popełnione z użyciem przemocy lub groźbą jej użycia, sąd wymierza karę pozbawienia wolności przewidzianą za przypisane przestępstwo w wysokości powyżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia, a może ją wymierzyć do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę. [/cytat:5sixpesk]
A teraz kodeks karny wykonawczy:
[cytat:5sixpesk] Art. 86. W zakładzie karnym dla recydywistów penitencjarnych odbywają karę dorośli skazani za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności lub zastępczą karę pozbawienia wolności oraz ukarani za wykroczenia umyślne zasadniczą lub zastępczą karą aresztu, którzy uprzednio już odbywali takie kary lub karę aresztu wojskowego za umyślne przestępstwa lub wykroczenia, chyba że szczególne względy resocjalizacyjne przemawiają za skierowaniem ich do zakładu karnego dla odbywających karę po raz pierwszy. [/cytat:5sixpesk]
Czyli recydywista penitencjarny nie musi być sądowym...

aha....faktycznie zle rozumowalam....dzieki za odpowiedz.pozdrawiam.

mam jeszcze jedno pytanko....po jakim czasie moj maz moze sie starac o warunkowe zwolnienie jezeli jaest recydywiasta penitencjarnym?czy pod tym wzgledem jest jakas roznica miedzy recydywista penitencjarnym a sadowym???bo ja juz sama nie wiem.gubie sie w tym wszystkim....bede bardzo wdzieczna za odpowiedz :help:

Po odbyciu połowy kary, gdyż nie jest recydywistą sądowym.

[lex:1d4h0rld]
Kodeks karny
Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.
[/lex:1d4h0rld]

ale sie ciesze...dzieki,dzieki i jeszcze raz dzieki to super wiadomosc....kurcze dziekuje wam za pomoc.jestescie super!!!!!!!!!!!!

Powrót