niesłuszne posądzenie o kradzież

• Autor wątku Autor wątku WDR1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WDR1982

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam !

Początkiem grudnia razem z trzema kolegami przechodziliśmy koło dworca pkp i zatrzymaliśmy się na papierosa. Koło nas około 30 metrów siedział pod ścianą jakiś pijak. Po około 5 minutach przyjechała policja do niego i razem z nim podeszli do nas. Ten facet co siedział pod ścianą był kompletnie pijany i twierdził że ja i moi koledzy zabraliśmy mu pieniądze. Policjanci nas przeszukali nie znaleźli żadnej większej gotówki (on twierdził że 800 zł) spisali z dowodów i puścili a pijaka wzieli do radiowozu i gdzieś pojechali z nim.

Parę dni temu dostałem wezwanie na policję jako ŚWIADEK. Poszedłem z ciekawością o co chodzi i dowiedziałem się że ja i moi koledzy jesteśmy oskarżeni o kradzież pieniędzy temu pijanemu facetowi że on wniósł sprawę do sądu.

Teraz moje 2 pytania:

1. Dlaczego na wezwaniu było napisane świadek a na miejscu się okazało że jestem oskarżony ?
2. Czuję się pokrzywdzony z racji tego że zostałem oskarżony o kradzież której nie dokonałem, pijak nie ma żadnych dowodów, pewnie przepił kasę albo zgubił i szuka winnych. Co ja mogę teraz zrobić żeby mu jak najbardziej dokuczyć na tej rozprawie ? W sensie takim żeby poniósł jak największe koszta rozprawy ? Jeśli wynajmę prawnika dla nas a on przegra sprawę to będzie musiał oddać mi koszta za prawnika ? Czy sąd może go zwolnić z tego obowiązku ?

Poradzcie coś.

dostaleś zarzuty ? o jaki czyn?

Z braku dowodów umorzyli sprawę.

Z racji tego iż nie mogę założyć nowego tematu (nie ma tego przycisku załóż temat nie wiem czemu ale zniknął mi ze wszystkich for na których pisze) chciałem zadać pytanie z innej beczki.

Jaka jest stawka minimalna we Włoszech ? Jadę za parę dni na zbiór jabłek i chciałbym wiedzieć ile wynosi to minimum za godzinę bo z tego co wiem będą płacić za godziny.

Powrót