niesłuszne wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kuby18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuby18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Sprawa ma się następująco:

Dostałem dnia wczorajszego ( 19.11.2014 ) zwykłym listem wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej współpracującej z KZKGOP. Dzisiaj telefonicznie skontaktowałem się z KZKGOP, by wyjaśnić tą sprawę - powiedziano mi, że mandat został nałożony 29.07.2013 za brak biletu podczas kontroli. Problem tkwi w tym, że od roku 2008, kiedy to ukończyłem naukę, nie korzystam z usług przewozowych KZKGOP. Żadnych dokumentów mi nie skradzono/żadnych dokumentów nie zgubiłem, więc odpada korzystanie z moich dokumentów przez osoby trzecie. Dowiedziałem się, że mandat został nałożony na podstawie wypowiedzi ustnej, ponoć KZKGOP wysyłał wezwania do zapłaty, ale zwykłymi listami ( do mnie nic nie docierało i nic nie odbierałem ), teraz sprawę przejęła firma windykacyjna. Dodatkowo dodam, że imię i nazwisko się zgadza, ulica w adresie się zgadza, ale numer domu już nie ( dlatego pewnie żadnych listów nie otrzymywałem wcześniej - ten od firmy windykacyjnej otrzymałem, ponieważ wróciła na ten rejon znajoma listonoszka, co kojarzy mnie po nazwisku ), kod pocztowy się nie zgadza, miasto się zgadza, pesel jest podobny, ale się nie zgadza, nazwiska rodziców się zgadzają, data i miejsce urodzenia się zgadzają ...

Co radzicie z takim 'fantem' zrobić ?? Pani na infolinii kazała napisać odwołanie od nałożonego mandatu, wyczytałem także gdzieś o przedawnieniu po roku od nałożeniu mandatu ( jak się to ma w tej sprawie ?? ). Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

To nie jest mandat a opłata dodatkowa. Przedawnienie po 5 latach.

Czemu po 5? Po roku - Art. 77. ustawy prawo przewozowe.

Ripper napisał:
Czemu po 5? Po roku - Art. 77. ustawy prawo przewozowe.
Po 15 miesiącach :)
Przepis prawny:
Art. 75.
1. Dochodzenie roszczeń w postępowaniu sądowym na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przysługuje uprawnionemu po bezskutecznym wyczerpaniu drogi reklamacji, przewoźnikowi zaś – po bezskutecznym wezwaniu zobowiązanego do zapłaty.
2. Reklamacje lub wezwanie do zapłaty uważa się za bezskuteczne, jeżeli dłużnik nie zapłacił dochodzonych należności w terminie 3 miesięcy od dnia doręczenia reklamacji lub wezwania do zapłaty.

Przepis prawny:
Art. 77.
4. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub we-zwania do zapłaty do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty i zwrócenia załączonych dokumentów, najwyżej jednak na okres przewidziany do załatwienia reklamacji lub wezwania do zapłaty.

Do pytającego, moim zdaniem powinieneś napisać pismo w którym oświadczasz, że nie korzystałeś z usług przewoźnika, podane dane są błędne. Czekasz ewentualnie na nakaz zapłaty, wnosisz sprzeciw i tam podnosisz swoje racje. Ich sprawa, że dali wiarę "na słowo".

napisałem, czas rozpatrzenia odwołania - do 30 dni ... ciekawe co w tym czasie firma windykacyjna będzie robiła, skoro mam ostateczny czas zapłaty do 24.11.2014 ...

to kiedy minął im termin roszczeń ??

Takie liściki mają tylko dla mnie jedno miejsce tj. kosz na śmieci. a dla wiadomości kolegów powyżej, informuje że firma windykacyjna tak naprawdę nie ma prawa do niczego, po za próbami dojścia do polubownego załatwienia sprawy, niestety ludzie ciągle myślę że te firmy to Bóg wie co, i że mają równe uprawnienia z komornikiem, oni doskonale wiedzą że firma windykacyjna robi duże naciski psychologiczne na dłużnika, a komornik hm wyśle jedno wezwanie do dobrowolnego wykonania aż w końcu dłużnik ustali z nim wpłaty miesięczne po 30-40 zł, ponadto jeśli niesłuszne jest wezwanie powinno się je olać, i poczekać na ew. nakaz zapłaty i zrobić sprzeciw.

jacko3231 chyba nawet nie wiesz o czym piszesz :)
Pierwsza sprawa, FW również może otrzymać nakaz zapłaty, więc wcale nie jest tak jak napisałeś, że nic nie może. Kolejna sprawa;
jacko3231 napisał:
komornik hm wyśle jedno wezwanie do dobrowolnego wykonania aż w końcu dłużnik ustali z nim wpłaty miesięczne po 30-40 zł
Dobrowolnie to można "dogadać" się z FW. Komornik nie jest od dogadywania, nie wprowadzaj w błąd. Poczytaj lepiej;
http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/327658-ugoda-z-komornikiem.html
szczególnie poniższe;
Postępowanie egzekucyjne jest postępowaniem przymusowym
Komornik nie może zabronić dłużnikowi spłacać zadłużenia w ratach, ale tylko tyle, czynności egzekucyjne będą kontynuowane i spłata ratalna zadłużenia w żadnej mierze nie wstrzyma działań komornika
Wierzyciel jest jedyną władną osobą do której należy zwrócić się z prośbą o rozłożenie zadłużenia na raty

dostałem wczoraj pismo z decyzję z mojego odwołania.

"nałożona opłata dodatkowa została anulowana"

nic więcej, żadnych wyjaśnień itp ...

co nie zmienia faktu, że śmiesznym wydaje się fakt nałożenia mandatu z wypowiedzi ustnej, zawsze wydawało mi się, że w przypadku braków dokumentu kontrolerzy korzystają z pomocy policji, a nie wypisują mandat 'na słowo'

Powrót