E
eolju1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam i proszę o pomoc w sprawie niesłusznego oskarżenia o kradzież paliwa
na stacji paliw Lotos . Sprawa wygląda dziwnie ponieważ posiadam dwa auta
zarejstrowane na mnie.
Auto nr. 1 Opel astra I hatchback czarny
Auto nr. 2 Opel astra II kombi biały (użytkownikiem jest mój brat)
Zdarzenie wyląda następująco:
pracownik stacji zauważył że na jednym stanowisku zostało zatankowane paliwo i niezapłacono za nie (99zł),po sprawdzeniu w monitoringu okazało się że ktoś (niemożna rozpoznać twarzy)zatankował i pośpiesznie odjechał. zawiadomiono policję i na miejscu funkcjonariusz wspólnie z pracownikiem stacji określił że jest to opel astra I hatchback koloru ciemnego z numerami rej. auta nr 2 (kombi biały użytkowane przez brata wtym czasie). Ja i mój brat w tym czasie przebywaliśmy u siebie w domach wraz z rodzinami. Kradież paliwa miała miejsce ok.30km. od miasta w którym mieszkamy. Zaznaczam że policja niezabespieczyła nagrania z monitoringu ograniczając się do spisania protokołu z miejsa zdarzenia.
Od momentu kradzieży do pierwszej rozprawy mineły ponad 4 miesiące i
oczywiście pracownik po tym czasaie niepamięta żadnych innych szczegółów , więc przełożono sprawę na inny termin , wezwano innego pracownika stacji jako świadka i wysłano prośbę o uzupełnienie materiału dowodowego o zdjęcia z monitoringu. Na następnej rozprawie drugi pracownik określił wiek osoby tankującej paliwo na przybliżony do mojego wieku , widział twarz ale niepamięta czy byłem to ja. Nagranie z monitoringu oczywiście przepadło ponieważ automatycznie kasuje się po 30 dniach a w tym czasie nikt nie poprosił o zabespieczenie nagrania.
Obecnie czekam na kolejną rozprawę (3-cią) na którą wyznaczono jeszcze jednego świadka,jest nim policjant który widział materiał wideo i sporządził
protokół z tej kradzieży.
Mam kilka pytań w związku z tą sprawą:
1 czy jest możliwe że policja podczas sprawdzania moich danych pomyliła
numery rej. aut figurujących obok siebie w rejestrze ?
2 czy policjant ma obowiązek zabespieczyć materiał wideo z monitoringu ?
3 jakie mam szanse w tej sprawie ?
Jest to moja pirwsza sprawa w sądzie i nie wiem co mogę jeszcze
w tej sprawie zrobić. Bardzo proszę o porady i wskazówki
na stacji paliw Lotos . Sprawa wygląda dziwnie ponieważ posiadam dwa auta
zarejstrowane na mnie.
Auto nr. 1 Opel astra I hatchback czarny
Auto nr. 2 Opel astra II kombi biały (użytkownikiem jest mój brat)
Zdarzenie wyląda następująco:
pracownik stacji zauważył że na jednym stanowisku zostało zatankowane paliwo i niezapłacono za nie (99zł),po sprawdzeniu w monitoringu okazało się że ktoś (niemożna rozpoznać twarzy)zatankował i pośpiesznie odjechał. zawiadomiono policję i na miejscu funkcjonariusz wspólnie z pracownikiem stacji określił że jest to opel astra I hatchback koloru ciemnego z numerami rej. auta nr 2 (kombi biały użytkowane przez brata wtym czasie). Ja i mój brat w tym czasie przebywaliśmy u siebie w domach wraz z rodzinami. Kradież paliwa miała miejsce ok.30km. od miasta w którym mieszkamy. Zaznaczam że policja niezabespieczyła nagrania z monitoringu ograniczając się do spisania protokołu z miejsa zdarzenia.
Od momentu kradzieży do pierwszej rozprawy mineły ponad 4 miesiące i
oczywiście pracownik po tym czasaie niepamięta żadnych innych szczegółów , więc przełożono sprawę na inny termin , wezwano innego pracownika stacji jako świadka i wysłano prośbę o uzupełnienie materiału dowodowego o zdjęcia z monitoringu. Na następnej rozprawie drugi pracownik określił wiek osoby tankującej paliwo na przybliżony do mojego wieku , widział twarz ale niepamięta czy byłem to ja. Nagranie z monitoringu oczywiście przepadło ponieważ automatycznie kasuje się po 30 dniach a w tym czasie nikt nie poprosił o zabespieczenie nagrania.
Obecnie czekam na kolejną rozprawę (3-cią) na którą wyznaczono jeszcze jednego świadka,jest nim policjant który widział materiał wideo i sporządził
protokół z tej kradzieży.
Mam kilka pytań w związku z tą sprawą:
1 czy jest możliwe że policja podczas sprawdzania moich danych pomyliła
numery rej. aut figurujących obok siebie w rejestrze ?
2 czy policjant ma obowiązek zabespieczyć materiał wideo z monitoringu ?
3 jakie mam szanse w tej sprawie ?
Jest to moja pirwsza sprawa w sądzie i nie wiem co mogę jeszcze
w tej sprawie zrobić. Bardzo proszę o porady i wskazówki