Niesłusznie oskarżona o kradzież paliwa.

• Autor wątku Autor wątku Wielki.Brat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wielki.Brat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam i prosze o pomoc w sprawie nieslusznego oskarżenia mojej żony o kradzież paliwa na stacji CPN .
Sprawa wyglada następująco :
Żona wracając z pracy wstąpiła na samoobsługowy CPN w celu zatankowania auta , podjeechala pod dystrybutor wsadzila pistolet do baku , ale ku jej zdziwueniu dystrybutor się nie zzerował i nic z niego nie poleciało, oczywiście nikt z obslugi stacji nie przyszedl z pomoca , a na dodatek panowie siedzieli na krzesełkach i smiali sie z niej że nie może sobie zatankować , zdenerwowana żona odlożyła pistolet na dystrybutor i odjechala z CPN-u.
Po miesiącu od zdarzenia ku naszemu zdziwienu żona dostala wezwanie na Policje w charakterze podejżanego o wykroczenie z artykułu 119 &1 KW.
Panowie z tej stacji złozyli doniesienie ze żona skradla im paliwo na kwote 104 zl , jako dowód w sprawie przedstawili nagranie z monitoringu .

Policjant ktory przesłuchiwal żone , zapytany przez nią czy może zobaczyć to nagranie nie zareagowal na jej prośbe , oświadczył jedynie że widział je osobiście . Podczas przesluchania mojej zony nie poinformowano jej o innych dowodach w tej sprawie .
Tak na marginesie według mnie , to policjant chyba nie dopelnil obowiązków bo powinnien zabezpieczyć rolki z kasy fiskalnej , wezwać i przesłuchac osoby ktore na nagraniu tankowaly przed mija żoną . Ale to tylko moje zdanie
Dlatego bardzo prosze o pomoc i podpowiedż co możemy w tej sprawie zrobic , dodam że na dzień dzisiejszy żona dostała wezwanie na rozprawe do sądu grodzkiego ( czy w takim wypadku może napisac pismo o przyznanie adwokata z urzędu ?) . I co w takie systuacji możemy zrobić .

zawsze może napisać wniosek o adwokata z urzędu, może też zgłosić taki wniosek na rozprawie - najlepiej na poczatku. Może też zgłaszać wnioski dowodowe, wskazać świadków

jeśli było faktycznie tak jak piszesz, to sprawa jest prosta....
nalanie paliwa za 104 zł nie trwa 10 sekund, ani nawet 15 sek, tylko trochę dlużej..... podstawą dla tej sprawy jest taśma z monitoringu, gdzie będzie widać, czy zona tankuje za 104 złote, czy miota się bo nie może zatankować.... wszystko jest na taśmie......
jesli zonie nie pokazano żadnych dowodów, to skąd wiesz, że nie zabezpieczono rolek z kasy ? ? ?
a co moga zeznać osoby tankujące przed twoją żoną ? że zatankowały i pojechały ? i co z tego ma wynikać ?
jeśli jesteście pewni swego, proponuję jednak wziąć adwokata....

Dzięki wielkie za odpowiedź, a co do osoby tankującej przed żona to podejrzeewam że ona mogła zatankować za ta kwote i zapłacić , tylko pracownicy tej stacji widząć laske ktore nie radzi sobie z zatankowaniem a póżniej odjeżdża postanowili to wykorzystać i wyrwać troche kasy lub paliwa na jej konto , a sprawe zglosic na policjie jako kradziez . Co do dowodow to wlaśnie mysle że policjant nie dopełnił swoich obowiązków, czyz nie powinien poinformowac mojej żony jakie ma prawa jako osoba podejrzeana ??? A on nic takiego jej nie powiedzial , a z tego co teraz czytam na forum , to na jej prosbe powinien jej pokazac film ze stacji .

Policjant na tym etapie postępowania przygotowawczego nie musi osobie podejrzanej prezentować dowodów którymi dysponuje.

Ok rozumie , dzięki za odpowiedź

Powrót