Niesłusznie wydzwaniająca windykacja i sprzedaż danych osobowych

• Autor wątku Autor wątku Mska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo,

W mojej historii zostałem zrobiony w balona przynajmniej podwójnie, proszę o pomoc zanim będzie za późno.

Pracuję w korporacji w której dostępne są służbowe auta. Jakieś 2 lata temu, była kolizja parkingowa - nie z mojej winy, sprawca przyznał się do winy, zgłosiłem sprawę do firmy leasingowej, wypełniliśmy dokumenty i wszystko było ok. W tym momencie, firma leasingowa "otrzymała" moje dane jako kierowcy tego auta. Później nie działo się nic, do około miesiąc temu.
Zaczęła do mnie wydzwaniać pierwsza firma windykacyjna w sprawie zaległości firmy leasingowej w stosunku do ubezpieczyciela. Grzecznie powiedziałem że to pomyłka i ja nie jestem w żaden sposób osoba decyzyjną w tej firmie i nie mogę im pomóc. Na tym niestety się nie skończyło bo zaczęła dzwonić druga, trzecia i czwarta firma windykacyjna, w tej samej sprawie czyli zaległości firmy leasingowej w stosunku do ubezpieczyciela! Masakra, przynajmniej kilka telefonów dziennie, i na nic rozmowa z nimi że to pomyłka i mają zły numer.

Teraz trzy pytania:
1 Czy firma leasingowa popełniła przestępstwo udostępniając w jakikolwiek sposób moje dane, a przynajmniej nr telefonu ?
2 Co zrobić z tymi firmami windykacyjnymi ? Nie wiem nawet czy mają tylko mój nr telefonu czy też adres zamieszkania. Nie chcę żeby ktoś zaczął nachodzić mnie w domu przez czyjś błąd.
3 Co mam teraz zrobić żeby z tego wyjść w całości?

Z tymi ludźmi nie da się normalnie pracować. Za każdym razem zapewniają mnie że mój nr telefonu został usunięty z ich bazy i nie będą dzwonić, a po kilkudziesięciu minutach kolejny telefon.

Pozdrawiam,
M

Powrót