Niesłusznie wypłacona zaliczka alimentacyjna i komornik

• Autor wątku Autor wątku Fx001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fx001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Może ktoś był w takiej sytuacji i pomoże... Była żona zgłosiła do komornika, że nie płacę alimentów. Skłamała. W tym czasie regularnie płaciłem alimenty i mam na to kwitki pocztowe. W związku z tym komornik wszczął egzekucję i od 2005 do 2008 dostawała zaliczkę alimentacyjną z MOPSu. O całej sytuacji dowiedziałem się dopiero w 2010r, że toczy się wobec mnie postępowanie komornicze. Na dzień dzisiejszy mam zaległość ogromną wobec Mopsu, komornika, po mimo, że mam wszystkie kwitki. Komornika moje kwitki nie obchodzą, w Mopsie też. Co zrobić? Generalnie chcą abym oddał wypłacone zaliczki za 3 lata, a byłej żonie wytoczył proces cywilny z żądaniem zwrotu. Nikogo nie obchodzi że kłamała i pobierała w tym samym czasie pieniądze od Mopsu i ode mnie.

Fx001 napisał:
Generalnie chcą abym oddał wypłacone zaliczki za 3 lata, a byłej żonie wytoczył proces cywilny z żądaniem zwrotu. Nikogo nie obchodzi że kłamała i pobierała w tym samym czasie pieniądze od Mopsu i ode mnie.

Generalnie to Twoja żona nienależnie pobierała świadczenia i MOPS powinien od niej żądać zwrotu. Napisz do MOPSu pisemko, że zona otrzymywała alimenty w tym okresie - załącz dowody - i wnieś o wszczęcie postępowania o nienależnie pobrane świadczenia.

Co do komornika też powinien się inaczej zachować i trudno mi uwierzyć, że go "kwitki nie obchodziły".
Tutaj - powództwo przeciwegzekucyjne (rozumiem, że nic nie wyegzekwował).
Na deser - zawiadomienie do prokuratury o usiłowanie popełnienia oszustwa.

Niestety taka jest prawda, komornika nie obchodzą kwitki. Powołuje się na przepisy, że w momencie wszczęcia egzekucji, powinienem płacić przez komornika, a nie przez pocztę. Tyle, że ja nie wiedziałem nic o egzekucji. Mops też używa ręce, bo wydał pieniądze na podstawie wyroku komorniczego. I co dalej?

A takie powództwo przeciwegzekucyjne gdzie się wnosi i czy jest na to jakiś określony termin?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam identyczną sytuację. W MOPS dowiedziałem się że matka mojej córki miała prawo brać zaliczkę alimentacyjną i na dodatek to moim obowiązkiem jest udowodnienie że pobierała ją bezpodstawnie. MOPS wypłacił kasę a teraz nasłał na mnie komornika i wszystko ma w moderacja
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Fx001 napisał:
A takie powództwo przeciwegzekucyjne gdzie się wnosi i czy jest na to jakiś określony termin?
W zasadzie nie ma terminu, pozew należy skierować do sądu.

Powrót