Niespłacanie pożyczki przez narzeczonego

• Autor wątku Autor wątku Daariaankaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daariaankaa

Proszę o radę.
Jakiś czas temu mój narzeczony wziął pożyczkę w providencie, dość dużo ma do spłacenia bo chyba z 6 tyś. łącznie, niestety, nie jesteśmy w stanie tego dalej spłacać. Zostało mu chyba niecałe 1700 zł a i tak płacił po 20 zł, po 50, przy lepszej wypłacie dałam 400 zł, czasem nie daliśmy nic.. Chodzi o to, że jestem w ciąży, na L4 obecnie, on ma umowę o prace do końca grudnia br. - na najniższą krajową. Wynajęliśmy mieszkanie, bo na mieszkanie socjalne mamy "za wysokie dochody" a na mieszkanie do remontu bede czekać latami... Jemu się nie należy przecież, bo jego mama ma duży metraż - 40m2 - i może mieszkać z nią :grin: Ja na szczęście jestem zameldowana w kawalerce wraz z całą moją rodziną, chociaż częsc wyjechała za granicę.
Wracając do tematu, osoba udzielająca Mu pożyczki w Providencie, zadzwonila dzić do mnie (ostatnio dzwoni do mnie bo on przestał odbierać tel.) i poinformowała mnie o kwocie pozostałej do spłacenia - 1682 zł (doznałąm szoku, bo myślałąm ze zostało jakieś 1200 zł ale zgubiłam "karteczki" i nie mam gdzie sprawdzić) i oznajmiła mi ze termin pożyczki minął tydzień temu, ze jesteśmy spóźnieni ze spłatą, ze trzeba to zacząć spłacać do pożądku, bo jest grudzień, ona - ta osoba - musi się rozliczyć a osoby wyżej nie popuszczą, zeby mój narzeczony zaczął płacić.
I teraz jestem załamana, bo sama sie wkopałam w jakiś abonament i musze za to płacic, moja wypłata ledwo starcza nam na rachunki, idą swięta, i myślę, czy odpuścić wigilię w tym roku i zapłacić rate - 500 zł czy nie zapłacić.. a co jesli w styczniu też bedzie krucho z kasą, nie mam jeszcze kupionego łóżeczka, nie mam torby do szpitala ani koszuli czy nowej bielizny do szpitala, termin porodu na luty.
Zapytam wprost, co mu zrobią jak nie bedzie placić ? Niby juz nie wiele zostało ale i tak ledwo co dawałam rade płacic "po groszu" . Co mogę zrobić w tej sprawie? Moze jakieś pismo napisać, o wydłuzenie terminu spłaty pozyczki? Zapytałam o to tą babke z providenta, to mnie lekko wysmiala mowiąc ze ta pozyczka i tak juz została wydłuzona maksymalnie i zaczeła wymieniac kwoty naszych wpłat..
Poradzcie coś, proszę :(

Daariaankaa napisał:
co mu zrobią jak nie bedzie placić ?
Sąd, potem egzekucja komornicza. Nie muszę wspominać, że dodatkowe koszty z tym związane bardzo zwiększą kwotę którą na dzień dzisiejszy trzeba zwrócić.

Powrót