Niespłacona chwilówka i karta kredytowa z UK

• Autor wątku Autor wątku Khadrim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Khadrim

Witam, podczas pobytu w UK wziąłem pożyczkę w wysokości 70 funtów ( chwilówkę ), spłaciłem pierwsze dwie raty w wysokości 30 funtów, do tego miałem na karcie kredytowej -260 funtów, lecz musiałem szybko wrócić do Polski z powodu śmierci bliskiej osoby i konieczności załatwienia formalności na miejscu. Nie wróciłem do UK od tamtej pory i zapomniałem kompletnie o tych zadłuzeniach. Dziś sprawdzając folder SPAM na emailu zobaczyłem liczne meile od firmy, w której wziąłem chwilówke gdzie naliczyli mi 240 funtów łącznie do spłaty i do końca miesiąca oczekują, że dam znać czy to spłacę czy nie w innym wypadku sprzedają dług firmie windykacyjnej. Czy powinienem się obawiać będąc w Polsce? Aktualnie nie posiadam takiej sumy, aby spłacić tą pożyczkę. Proszę o rady.:rolleyes:

W Polsce nic Ci nie zrobią, tylko że jak zawitasz do UK to wtedy odpowiednio się Tobą zajmą a dokładnie Twoim wynagrodzeniem.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Będę się starał napisać pismo i do firmy pożyczkowej i do banku o rozłożenie spłaty na raty. Szkoda tylko, że naliczyli sobie tak dużo odsetek :o

Wyszpieguj, czy odsetki za chwilowke naliczone zgodnie z ichnim prawem. Nie mam pojęcia, jaka stopa jest u nich, i co podchodzi pod lichwe. W Polsce jest to na dzien dzisiejszy 16% w skali roku.

Spłacić oczywiście kiedyś trzeba, ale nie więcej niż konieczność :)

Ostatnia edycja:
Z 70 funtów narosło do 240 w ciągu 6 miesięcy. Pewnie były o tym jakieś wzmianki w umowie, lecz jak to bywa z 20 stronnicowymi umowami, w dodatku w całości w j.angielskim nie do końca ją przeczytałem - nie wiedziałem, że jej nie spłacę. Co dziwne, z banku nie dostałem żadnego e-maila w sprawie nie spłacenia karty kredytowej.:confused:

Powrót