Niesprawny używany sprzęt warsztatowy

• Autor wątku Autor wątku carloman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carloman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Prowadzę DG w branży motoryzacyjnej. W marcu zakupiłem używany sprzęt do napraw aut, dokładnie rzecz biorąc do napraw turbosprężarek. Tester był wystawiony w serwisie OLX z informacją, że jest sprawny w 100%. Po otrzymaniu paczki kurierem 30.03.2015 i próbie skorzystania okazało się, że nie działa. Zgłaszałem ten fakt kilkukrotnie firmie, od której kupiłem. Zawsze kazali sprawdzić co raz to nowe rzeczy, np ustawienia sprzętu itp. Ostatecznie uzgodniliśmy, że jeżeli te wszystkie ich zalecenia nie odniosą skutku, to zwrócę im sprzęt. Takie ustalenie padło 13.04.2015. W dniu 14.04.2015 wyczerpałem wszystkie możliwości sprawdzenia i w uzgodnieniu ze sprzedawcą odesłałem im trefny towar 20.04.2015. Pracownik tej firmy, wysłał mi wiadomość mail`ową, że jeżeli rzeczywiście sprzęt będzie niesprawny, to zwrócą mi pieniądze... Sprawdzili i okazało się, że rzeczywiście nie działa. Zaproponowali naprawę, na co się zgodziłem, ale sprzęt miał być mi wysłany z początkiem maja. Niestety minął miesiąc od odesłania sprzętu do sprzedawcy, a sprzęt wciąż nie był naprawiony. W trakcie tego miesiąca wciąż byłem zwodzony, że jeszcze chwila i sprzęt będzie naprawiony (potwierdzenie w mail`ach). W związku z tym powiadomiłem właściciela i telefonicznie i mailowo 22.05.2015, że w tej sytuacji chcę otrzymać zwrot pełnej kwoty. I tu zaczyna się problem, bo nagle właściciel firmy, która sprzedała sprzęt powiedział, że nie odda mi pieniędzy, dopóki nie sprzeda sprzętu innej osobie. Sprzęt jak się okazało udało się naprawić z końcem maja, dla mnie stanowczo za późno. Po wielkich perturbacjach zaoferowano mi w dniu 27.05.2015, żebym poczekał 3 tygodnie na zwrot pieniędzy. Na moje pytanie do właściciela, a co jeżeli nie sprzeda testera w tym okresie czasu, niemiły pan się rozłączył. Zadzwoniłem w zeszły piątek do tej nieszczęsnej firmy i przypomniałem pracownikowi, który odebrał telefon, że do czwartku zgodnie z ustaleniami z szefem firmy czekam na zwrot. Niestety do dziś nie otrzymałem pieniędzy.

Z dowodów mam oczywiście fakturę zakupu oraz mail`e. Jestem bez pieniędzy i bez sprzętu, którego na tą chwilę już nie potrzebuje. Można coś w tej sytuacji zrobić?

Można coś w tej sytuacji zrobić?
Pokaż nam dowód, w którym zgadzają się na odstąpienie od umowy albo na uznanie roszczeń z tytułu rękojmi za wady np wklej treść mejli bez danych.

Będę wklejał pod spodem wiadomości w kolejności od pierwszego do ostatniego maila.

P.S.

'xxx' to moje mail`e, 'yyy' odpowiedzi sprzedawcy.

Dzień Dobry

Zakupiliśmy kompresor do testera ... . Zanim go użyjemy, proszę o informację jakie ciśnienie 'podać' do testera?

Pozdrawiam
xxx

8.04.2015

Witam serdecznie,

Powietrze mieliśmy podłączone przez reduktor, ale nie jestem w stanie powiedzieć Panu jaka wartość ciśnienia była na nim ustawiona.
Czy w instrukcji nic nie ma?

Pozdrawiam
yyy

8.04.2015

Witam

W instrukcji nie jest podana wymagana wartość ciśnienia. Napisaliśmy do producenta bezpośrednio, jak na razie żadnej odpowiedzi z ich strony. Zrobiliśmy próbę, podając 2.0 bar, ale sztanga ani drgnie. Pewnie musi być wyższa, ale nie chcemy przesadzić, żeby nie uszkodzić sprzętu.

Pozdrawiam
xxx

8.04.2015

Witam

Zadzwonie jutro do zaprzyjaźnionej firmy oni mają coś takiego i zapytam.
dziś ich nie ma.

Nasz reduktor jest już wyzerowany i nie pomogę

Pozdrawiam
yyy

8.04.2015

W porządku, będziemy czekać na informację.

Pozdrawiam
xxx

8.04.2015

Dzień Dobry

W nawiązaniu do piątkowej rozmowy nt zakupionego u Państwa testera , informuję, że czekamy na wiadomość od producenta. Mam nadzieję, że to kwestia poprawy ustawień.

Jeżeli jednak okaże się, że rzeczywiście otrzymaliśmy niesprawny tester, będziemy zmuszeni go Państwu zwrócić.

Pozdrawiam
xxx

13.04.2015

Dzień Dobry

Zgodnie z naszą dzisiejszą rozmową telefoniczną informuję, że po konsultacjach z producentem jesteśmy zmuszeni zwrócić zakupiony u Państwa tester.

Mimo zapewnienia o pełnej sprawności w ogłoszeniu w serwisie OLX.pl, okazało się zgodnie z naszymi wcześniejszymi obawami, które zgłosiliśmy Państwu telefonicznie i mail`owo po odbiorze paczki, że nie działa funkcja testowania/kalibracji podstawowych zaworów ciśnieniowych i podciśnieniowych, a tylko z tego powodu kupiliśmy ten tester.

Będę oczekiwał Państwa telefonu tak jak dziś mówiliśmy, jutro tj. 15.04.2015 w godzinach porannych.

Pozdrawiam
xxx

14.04.2015

Dzień Dobry

W nawiązaniu do naszej dzisiejszej rozmowy, informuję, że odsyłam do Państwa zakupiony w marcu tester . Zgodnie z ustaleniami po odbiorze przez Was sprzętu otrzymam zwrot pełnej kwoty -xxxx,xx zł brutto oraz korektę faktury.

Proszę o potwierdzenie powyższych ustaleń, wówczas najpóźniej w poniedziałek rano nadam przesyłkę kurierską.

xxx

17.04.2015

Witam,

Czekam na przesyłkę od Pana. Po zweryfikowaniu opisanych przez Pana usterek skontaktujemy się z Panem.
Jeśli będzie to faktycznie uszkodzenie testera dokonamy zwrotu kwoty zakupu testera oraz wystawimy fakturę korygującą.

Pozdrawiam
yyy

20.04.2015

Dzień Dobry

Dziś paczka zostanie do Państwa wysłana kurierem DPD.

xxx

21.04.2015

Dzień Dobry

Proszę o informację nt odesłanego testera.

Pozdrawiam
xxx

24.04.2015

Witam,

Tak tester otrzymaliśmy.
Jesteśmy w trakcie sprawdzania go

Pozdrawiam
yyy

24.04.2015

Dzień Dobry

Prosiłbym o informację czy udało się już sprawdzić tester?

xxx

27.04.2015

Po tym mail`u zaproponowano mi telefonicznie naprawę testera, na co się zgodziłem, pod warunkiem, że naprawa będzie wykonana z początkiem maja 2015

Witam,

Zgodnie z rozmową telefoniczną. Zamówilismy sesnor od producenta.
Czekam na potwierdzenie terminu realizacji.

Pozdrawiam
yyy

27.04.2015

Dzień Dobry

Proszę o informację kiedy można się spodziewać naprawionego testera?

xxx

30.04.2015

Witam,

Fakture za sensor zapłaciłem czekam na przesyłkę od nich.
W załączeniu przesyłam fakturę

Pozdrawiam
yyy

30.04.2015

Witam

W porządku. Nie ukrywam, że zależy mi już na czasie, dlatego jeżeli będzie informacja nt wysyłki proszę o kontakt.

Pozdrawiam
xxx

3.05.2015

Witam serdecznie,

Dziś kolega już zaczął montować czujnik, ale okazało się że jeszcze potrzebuje jakiś tranzystor, który właśnie zamówił.
Na jutro powinien być.
Proszę bardzo o jeszcze chwilę cierpliwości.

Przepraszam i liczę na Pana wyrozumiałość

Pozdrawiam
yyy

11.05.2015

Niestety po około tygodniu od maila z dnia 11.05.2015 wciąż nie było informacji o testerze, dlatego zadzwoniłem do właściciela firmy, który zapewnił mnie, że jeśli do 22.05.2015 nie otrzymam sprzętu, zwróci mi pieniądze.

Witam

Panie Michale (to pracownik firmy), Pan J.B. (J.B. to właściciel firmy) w rozmowie ze mną z przed tygodnia zobowiązał się zwrócić pieniądze, jeżeli do dziś nie otrzymam sprawnego testera. W związku z nieotrzymaniem po raz kolejny przesyłki, w dzisiejszej ponownej rozmowie z Panem J.B. potwierdziłem, że chcę otrzymać zwrot zapłaty.

Ze względu na spore już spóźnienie w naprawie turbosprężarek dla naszych kilku ważnych klientów, byłem zmuszony kupić inny tester, mianowicie xxx z firmy xxx, co prawda dużo droższy, ale jednak sprawny. Przypomnę, że sprawa trwa już właściwie 3 miesiące, nie mogliśmy sobie pozwolić na dalsze opóźnienia, a tester był nam niezbędny do przeprowadzania napraw turbo ze zmienną geometrią i typową 'gruszką' (nie zaworem elektronicznym, od tego mamy inny tester). W tej chwili drugi taki tester jest już po prostu nam niepotrzebny.

Proszę o wystawienie korekty faktury oraz zwrot pieniędzy na konto o nr:

xxxxxxxxxxxxxxx

Pozdrawiam
xxx

22.05.2015

Witam

W dalszym ciągu nie otrzymaliśmy od Państwa zwrotu xxxx zł za zwrócony niesprawny tester. Mija już 3 miesiąc od momentu feralnego zakupu. Informacja dot. przelewu zwrotnego została wysłana mail`em w dniu 22.05.2015.

Oczekujemy pilnych wyjaśnień.

xxx

8.06.2015

Tak wygląda historia korespondencji mail`owej.

Dodam, że po moim mail`u z dnia 22.05.2015 oczywiście nie otrzymałem zwrotu pieniędzy, po czym zadzwoniłem do szefa firmy ponownie w dniu 27.05.2015, który tak jak w pierwszym poście opisałem stwierdził, że nie odda mi pieniędzy dopóki nie sprzeda komuś innemu tego dziadostwa i ustaliliśmy wspólnie, że do 3 tygodni zostaną mi zwrócone pieniądze.

Zadzwoniłem w zeszły piątek tj 19.06.2015 ( czyli minęły ustalone telefonicznie 3 tygodnie na zwrot) - odebrał pracownik Michał, z którym prowadziłem powyższą korespondencję. Powiedział, że nie oddadzą mi pieniędzy, bo wciąż nie sprzedali sprzętu. Powiedziałem, że nie mam zamiaru dłużej czekać, bo inne były wcześniejsze ustalenia, na co padła propozycja, że zwrócą mi wartość pomniejszoną o koszta naprawy, wg nich -20% wartości zakupu. Tu sobie strzelili w kolano, bo wysłali mi przecież fakturę zakupu niesprawnej części, była to mniejsza kwota. Powiedziałem, że absolutnie się nie zgadzam. I tu zaczęły się oskarżenia w moją stronę, że to ja mogłem zepsuć sprzęt itp, co oczywiście nie miało miejsca. Powiedziałem, że nawet gdyby, to istnieje gwarancja rozruchowa oraz rękojmia, a moje zgłoszenie usterki nastąpiło w ciągu 14 dni od momentu odbioru paczki kurierskiej. I tu padł kolejny zarzut, że to moja wina, że nie przyjechałem po sprzęt osobiście 300km w jedną stronę, tylko skorzystałem z ich kuriera, za co zapłaciłem. Jakiś absurd. Pan Michał się rozłączył. Do dziś nie mam żadnej informacji. Jestem bez pieniędzy i bez sprzętu, którego za żadne skarby już od nich nie chcę.

Proszę o poradę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ktoś będzie mi w stanie doradzić jak dalej postępować w tej sprawie?

Pozdrawiam

Nie widzę w ich mailach zgody na odstąpienie od umowy. Jest jedynie Twoje stwierdzenie, że pan J.B. się na to zgodził, a obawiam się, że to może być zbyt słaby dowód. Może wypadałoby wezwać tą firmę pismem poleconym ZPO do zwrotu pieniędzy na podstawie art 561 § 2 KC podnosząc argument, że nie dokonano naprawy w rozsądnym czasie i ze znaczną dolegliwością dla kupującego?

Czy takie pismo mam przesłać jako 'ja' czy muszę poprosić o to prawnika? Czy do pisma mógłbym załączyć mail, w którym informują mnie o tym, że zwrócą pieniadzę, jeśli sprzęt okaże się niesprawny?

Poza pismem wchodzi w grę inny sposób interwencji?

Czy takie pismo mam przesłać jako 'ja' czy muszę poprosić o to prawnika?
Możesz pisać jako "Ty", ale jak masz jakiegoś prawnika w sąsiedztwie to dobrze by było omówić z nim ewentualną strategię odzyskiwania pieniędzy. Czasem też pisma od prawników działają bardziej motywująco na wzywaną w nich stronę jednak nie jest to regułą.

Czy do pisma mógłbym załączyć mail, w którym informują mnie o tym, że zwrócą pieniadzę, jeśli sprzęt okaże się niesprawny?
Nie wiem czy to coś da - w dalszej konwersacji wyraziłeś wszak zgodę na naprawę z określeniem terminu i tego bym się trzymał tj niedotrzymania go, a w konsekwencji niedogodności (któryś mejl mówił o waszych opóźnieniach z powodu nienaprawienia maszyny na czas i ten bym załączył; ewentualnie jakiś dowód, że opóźniło to wykonanie zleceń podpisanych przed stwierdzeniem awarii maszyny).

P.S. Tak na przyszłość zły dział - Ty (tzn firma) nie jest konsumentem w rozumieniu art 22(1) KC jak co :)

Ostatnia edycja:
Powrót