Niestawienie sie jako swiadek na sprawie rozwodowej

• Autor wątku Autor wątku Katti24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katti24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie.
Nie jestem pewna czy w dobrym dziale umieszczam swoje pytanie, więc jeęli nie trafilam to z góry przepraszam.
Moje pytanie brzmi nastepująco:
co grozi mi za niestawienie sie na sprawie sadowej dotyczącej rozowdu? Dostałam zawiadomienie, że powinnam odebrać przesyłkę z sądu. Co sie stanie jeżeli tego nie zrobie?
Czy jest możliwość abym np ewentualnie spisała zeznania czy muszę stawić sie osobiscie?
Nie ukrywam, że tłumaczenie sie w obecnosci obcych mi osob jest dla mnie niezwykle zenujace dlatego szukam sposobu azeby tego nie robić :( Jeżeli ktos ma jakieś rady to zgóry dziękuje serdecznie za odpowiedzi. Za każdą bede bardzo wdzięczna.

jeśli dostałaś wezwanie to musisz się stawić, bo pociągną Cię do odpowiedzialności. możesz zawsze na rozprawie powiedzieć, że krępujesz się innych osób to Sąd wyprosi niepotrzebnych tam ludzi (zostaną strony i sędzia)

O jaką pomoc pytasz?
Korespondencję należy odbierać i nie lekceważyć sądu. Sąd ma narzędzia dyscyplinujące w tym grzywnę.

A czy jest możliwośc np złozenia na pismie zeznań? Sparaw jest o tyle skomplikowana ze na niej w charakterze swiadka ma sie również zjawić sie chłopak z ktorym kiedys sie spotykałam , który pozwanego przy okazji okskarza o rozbicie naszego "związku". Ja oczywiscie w takowym zwiazku z owym panem nie byłam i tym bardziej krempujace jest dla mnie to, ze miałabym przy nim i przy reszcie pozwanego jak i jego jeszcze obecnej zonie tłumaczyc sie co mnie i z kim laczylo :( zaznaczam ze w poziwe rozwodowym bylo juz wlasnie wspomniane ze zeznania maja sie tyczyc moich spotkan z pozwanym i rozbicia przez niego mojego zwiazku. Czy jest opcja nie odpowiadania na takie pytania? W sumie nijak maja sie do rozwodu. A dla mnie sa zbyt prywatne by sie przy calym gronie z tego tlumaczyc:(

jeżeli zadadzą Ci pytania niezwiązane ze sprawą to możesz zapytać, jaki to ma związek (albo sąd sam stwierdzi, że pytania są niezwiązane). i nie użalaj się nad sobą,że byłaś z chłopakiem, że ciś Cię łączyło i że to krępujące.
nie ma opcji złożenia zeznań na piśmie i nie kombinuj, bo na wezwanie musisz się stawić i złożyć zeznania i tyle.
starają się ustalić, czy pozwany miał kochankę (Ciebie), więc Cię wezwali. jeśli nic Cię z tym facetem nie łączyło to zwyczajnie o tym powiedz i tyle.
i nie przesadzaj, bo to żadna tragedia

Powrót