Niestawienie się na rozprawe główną

• Autor wątku Autor wątku simeone 333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simeone 333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam taki problem w 2006 roku bez zezwolenia rozebrałem budynek została namnie nałożona sankcja w postaci wpłaty na rzecz szpitala 1,000 zł lecz tego niezapłaciłem i sąd przysłał mi wezwanie na rozprawe główną. Lecz mieszkam 400 km od miejsca rozprawy. Moje pytanie dotyczy tego co sąd może zrobic jeżeli niestawie się na rozprawe ? , czy sąd może mnie doprowadzić przez policje i w areszczie będe czekał na rozprawe ?, czy może wobec mnie zastosować jakiś tymczasowy areszt jeżeli się niestawie ?. A drugie pytanie dotyczy jaki mogę dostać wyrok ? czytałem ze jest to czyn zagrożony karą od 3 miesięcy do 5 lat. byłem już karany dwoma grzywnami za nękanie telefoniczne. Bardzo proszę o odpowiedz. Zgóry dziękuję.

Jeśli to sprawa karna, w której jesteś oskarżony to tak - w razie nieusprawiedliwionej nieobecności, Sąd może zarówno Cię przymusowo doprowadzić jak i tymczasowo aresztować. Zagrożenie kara zależy od tego jaki zarzut Ci postawiono.

Mam jeszcze jedno pytanie. mam postawiony zarzut o przestępstwo z art. 90 prawa budowlanego. W pierwszym postanowieniu Sąd wyznaczył na podstawie art. 67 & 1 kk okres próby na 1 rok. i nałożył namnie jak wspominałem 1,000 zł na rzecz szpitala, a gdy tego niezapłaciłem Sąd postanowił podjąć postępowanie karne warunkowo umorzone, moje pytanie dotyczy jaki sąd może wydać wyrok w tej sprawie? Bardzo proszę o odpowiedz

Płacąc te pieniądze zwiększysz szanse że sprawa nie zakończy się podjęciem postępowania.

Przepraszam ze zawracam jeszcze raz głowe ale mam jeszcze takie pytanie jeżeli sąd wyznaczył na podstawie art.67 & 1 kk okresu próby 1 rok to co to oznacza ? czy to znaczy że pójde na jeden rok do więzienia ?

To znaczy, że przez rok od uprawomocnienia się wyroku masz okres próby. Jeśli w tym okresie narozrabiasz albo nie wykonasz jakichś obowiązków wynikających z wyroku to Sąd może podjąć warunkowo umorzone postępowanie i przeprowadzić pełny proces, który może się zakończyć np. skazaniem na konkretną karę.

Powrót