Niestawienie się na sprawie o miejsce pobytu małoletniego

• Autor wątku Autor wątku NeroNoiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NeroNoiz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, moje pytanie dotyczy niestawiennictwa w sprawie o miejsce pobytu małoletniego na które bylem wezwany w charakterze świadka z wniosku ojca małoletniego. Początkowo nie odebrałem pisma, a właściwie awizacji, wypadło mi to z głowy. Czas mijał, ja miałem świadomość, że ta sprawa ma się odbyć, ale kompletnie mialem to z tyłu głowy, tym bardziej, że nie miałem żadnych wartościowych wiadomości w sprawie. Okazało się, że sprawa odbyła się dziś o 9:00, nie stawiłem się na nią, postanowienie tak czy inaczej zostało wydane. Proszę o poradę, co może się stać, co zrobić?

Ostatnia edycja:
Jeżeli postanowienie zostało wydane to oznacza, że sąd dokonał merytorycznego rozstrzygnięcia sprawy, przeprowadził inne dowody i uznał, że Twoje zeznania jako świadka nic nowego nie wniosą do sprawy. Na Twoim miejscu niczym bym się nie martwił. Co prawda świadkowie mają obowiązek stawiennictwa na posiedzeniu i nawet mogą być ukarani przez sąd w przypadku nieusprawiedliwionego niestawiennictwa, ale nie wydaje mi się, by tak miało być w Twoim przypadku.

Sąd mógł również wydać dwa orzeczenia - jedno merytoryczne, drugie dotyczące ukarania świadka grzywną. To postanowienie musi być jednak świadkowi doręczone.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót