Niestawienie sie w PUP a podjęcie pracy.

• Autor wątku Autor wątku Valka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Valka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie jestem nowy - przeszukałem forum i interesującej mnie treści nie znalazłem tak wiec prosze o wyrozumiałość i porade. Sytuacja:

21.01.2014 zarejestrowałem sie w PUP jako bezrobotny bez "kuroniówki"
18.02.2014 miałem sie stawić w PUP (nie stawiłem się bo wiedziałem, ze podejme prace, nie usprawiedliwiałem sie niczym również)
20.02.2014 podjąłem prace na umowe o prace.

Moje pytanie jest takie czy musze zgłosić fakt podjęcia pracy w PUP czy z automatu za niestawiennictwo z dniem 18.02.2014 zostaje usunięty z ewidencji osób bezrobotnych i moge sobie śmiało pracować niczym sie nie przejmując i nie musze niczego zgłaszać bo już nie jestem "bezrobotny" ?

Ostatnia edycja:
Właśnie dziś minęło 7 dni na usprawiedliwienie nieobecności w dniu 18.02 i jeśli jak najszybciej nie zgłosisz podjęcia pracy (zanim wysłana zostanie do ciebie decyzja) utracisz status na okres 120,180,270 dni bez możliwości dokonania rejestracji przez ten okres. A co będzie jeśli coś z tą pracą nie wyjdzie? Nie będziesz też się mógł zarejestrować w PUP.
Ponadto za niezgłoszenie podjęcia pracy w terminie 7 dni grozi kara grzywny w kwocie nie mniejszej niż 500 zł. W czasach tak rozwiniętej techniki jak dzisiejsza, niezgłoszenie podjęcia zatrudnienia jest zwykłym lenistwem. Jeśli nie możesz w PUP pojawić się osobiście, to jak najszybciej prześlij do PUP kopię/skan umowy pocztą, emailem, faxem. I sprawa będzie załatwiona.

Kosssz napisał:
Właśnie dziś minęło 7 dni na usprawiedliwienie nieobecności w dniu 18.02 i jeśli jak najszybciej nie zgłosisz podjęcia pracy (zanim wysłana zostanie do ciebie decyzja) utracisz status na okres 120,180,270 dni bez możliwości dokonania rejestracji przez ten okres. A co będzie jeśli coś z tą pracą nie wyjdzie? Nie będziesz też się mógł zarejestrować w PUP.
Ponadto za niezgłoszenie podjęcia pracy w terminie 7 dni grozi kara grzywny w kwocie nie mniejszej niż 500 zł. W czasach tak rozwiniętej techniki jak dzisiejsza, niezgłoszenie podjęcia zatrudnienia jest zwykłym lenistwem. Jeśli nie możesz w PUP pojawić się osobiście, to jak najszybciej prześlij do PUP kopię/skan umowy pocztą, emailem, faxem. I sprawa będzie załatwiona.
Słuchaj nie napisałem wszystkiego. Otóż dzisiaj od rana byłem w PUPie z umową o prace w ręce i pytałem Pani urzędniczki co mam zrobić w tej sytuacji którą opisałem wyżej i Pani urzędniczka mi powiedziała, ze nic mam nie robić i, ze przyjdzie mi pismo, ze zostałem skreślony z listy z dniem 18.02.14 (dzień niestawienia), a prace podjąłem 20.02.14 i, ze mam sie niczym nie przejmować bo wszystko jest w najlepszym porządku tak wiec o jakiej grzywnie my tutaj możemy rozmawiać skoro podjąłem prace jako już osoba wyrejestrowana z automatu za niestawienie się? Napisałem na forum bo po prostu chciałem sie upewnić czy jej słowa są prawdziwe.. wiec w końcu jak to jest? zgłupiałem.. ta kara grzywny to jest na zasadzie grzywny z wykroczenia ? bo chyba kk w to nie wchodzi? czy jak to działa? Podjąłem aktualnie prace w specjalistycznych uzbrojonych formacjach ochronnych wiec to by była paranoja jakbym miał mieć po robocie przez jakiś PUP. Już nic nie łapie szczerze mówiąc...

ps. ze utrace na 120 dni możliwość rejestracji to wiem i na tym wcale mi nie zależy. Tylko na świetym spokoju i wiem, ze wiecej nie skorzystam z PUPu bo wiecej z tego problemu niż korzyści... wstyd

reasumujac:
- Za co mam płacić grzywne jak prace podjąłem dwa dni po skreśleniu mnie ?

Ostatnia edycja:
Dopóki nie zostanie wydana i dostarczona ci decyzja administracyjna, to nie masz pewności jak sprawa zostanie załatwiona i Pani w PUP może sobie mówić co chce. Nie wiadomo też czy na pewno zostaniesz wyrejestrowany z 18.02, więc nie wiadomo czy podejmując pracę nie miałeś statusu bezrobotnego. Wiem, że niestawiennictwo było wcześniej niż podjęcie pracy, ale to co zrobiła dziś (czyli w okresie 7 dni przysługujących na usprawiedliwienie niestawinnictwa) Pani urzędniczka poprzez nie przyjęcie zgłoszenia o podjęciu pracy przez osobę, której nie wydano jeszcze decyzji o utracie statusu jest niedopuszczalne.

Napisałam ci już w poprzednim poście jak powinieneś postąpić... a twoja sprawa czy to zrobisz.

Aha, a tutaj masz przepis prawny dot. grzywny: "Bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny nie niższej niż 500 zł." - art. art. 119 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za rozświetlenie sprawy. Miałem racje żeby do końca jej nie ufać po prostu i napisać jeszcze na forum o tej kwestii. No coż będe probował zgłosic ponownie fakt podjęcia pracy. Pozdrawiam ;)

Powrót