Niestawienie się w terminie do podpisu w PUP

• Autor wątku Autor wątku justynka799
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justynka799

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam, proszę mi pomóc, gdyż nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji, otóż na początku lipca mam zgłosić się do podpisu w PUP ale juz teraz wiem ze niestety nie bede mogla tego zrobic gdyz od 1 lipca do 20 lipca wyjezdzam na dlugo planowane wakacje za granicę. Co mam zrobić w tej sytuacji aby nie skreślono mnie ze statutu osoby bezrobotnej?

Po prostu zanim nastąpi 1 lipca złóż wniosek o wyrejestrowanie z PUP, a po powrocie z wakacji ponownie się zarejestruj. Innego wyjścia nie ma. Nie możesz posiadać statusu bezrobotnego podczas tych 20-tu dni kiedy nie będziesz gotowa podjąć pracy.

Ostatnia edycja:
Dokładnie tak jak pisze Kosssz! Ja byłem w podobnej sytuacji jakieś 2 lata temu. Wyrejestrowanie na własny wniosek i ponowne zarejestrowanie się po powrocie. Dodatkowo przez 30 dni od wyrejestrowania zachowujesz prawo do opieki zdrowotnej w Polsce. Mi jeszcze Pani w PUP powiedziała, że gdyby moja nieobecność trwała krócej, wówczas urząd może przełożyć mi termin stawiennictwa bez konieczności wyrejestrowania. Pamiętam jednak, że był to termin krótki (chyba 5 czy 10 dni).

Witam. Ja mam z kolei taki problem. Miałem termin na 19.06 jednak dzień wcześniej skręciłem kostkę. W wyznaczonym dniu zadzwoniłem powiedzieć, że mnie nie będzie. Po podaniu powodu urzędniczka powiedziała abym przyniósł zwolnienie lekarskie jednak wtedy nie byłem w stanie wyjść z domu przez parę dni. Jak już mogłem to poszedłem jednak nie dostałem zwolnienia bo lekarz nie może wystawiać daty wstecz. Zadzwoniłem znowu do urzędu i powiedziałem jaka jest sytuacja. Usłyszałem na to, że musiałem udowodnić powód nieobecności i tyle. Miną już ponad tydzień i myślę, że za chwilę dostanę pismo o utracie statusu a dopiero co zarejestrowałem się po raz drugi. Co mogę teraz zrobić? Czytałem, że wystarczy powiadomienie w ciągu siedmiu dni i wtedy powinien zostać wyznaczony następny termin.

Hej! Z tego co mi wiadomo, to po niestawiennictwie urząd czeka 7 dni na to, byś przyniósł zwolnienie lekarskie czy inne zaświadczenie. Po tym terminie następuje wyrejestrowanie bez możliwości ponownej rejestracji przez odpowiedni okres - w zależności od tego, które to jest Twoje niestawienie się bądź odmowa przyjęcia stażu, pracy czy innych "propozycji nie do odrzucenia". Nie masz żadnego papierka potwierdzającego, że 18.06 np. była udzielana Ci pomoc w przychodni (szpitalu) na skręconą nogę? Od decyzji PUP pozbawiającej Cię statusu bezrobotnego zawsze możesz się odwołać i w postępowaniu odwoławczym przedstawić dowody, że nie mogłeś przyjść. Szanse na pozytywne rozpatrzenie jednak są niewielkie :(

Właśnie nie mam. Nie byłem tego felernego dnia u lekarza. Później ledwo chodziłem i jak już byłem w stanie to poszedłem po zaświadczenie ale nie dostałem.

Powrót